O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

40 komentářů

  1. 1

    David S.

    Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu ohledně koupě nového ntb/ultrabooku. Rozpočet do 20 000 Kč (+-2000). Hledám pokud možno nejlepší poměr cena/výkon. Ntb muze byt i bez OS, dostatečný výkon na občasné hraní (Fifa, GTA IV atd.), ale i kancelářskou práci – tedy ne integrovanou grafickou kartu. Ntb bude cca 2x-3x týdně přenášen. Min i5 procesor a 6-8GB ram Velikost displeje 15,6″ FHD. HD budu menit za SSD takze take neni podstatny. Momentalne zvazuji nejvice MSI-CX61, GP60, GE60 nebo nejakou variantu od Asusu N55, N56. Predem diky za vase doporuceni.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, nejlépe mi vychází ASUS N56VV-S4027. 4jádrový procesor, 8 GB paměti, silná grafická karta a zároveň to není nějak výrazně těžký notebook.

      1. 1.1.1

        David S.

        Dobry den, dekuji za radu. Rad bych se vas jeste zeptal na variantu ultrabooku s i5 (haswell) ve stejne cenove relaci a mohl by byt i 14“ ale niz uz bych jit nechtel. Dekuji.

        1. 1.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, tak to se mi asi nejvíce líbí model MSI GP60 2PE-014XCZ, který má jak modernější procesor, tak grafickou kartu. Nicméně procesor bohužel není 4jádro, tj. ten výše uvedený Asus bude určitě výkonnější.

  2. 2

    Petr P.

    Dobrý den, plánuji koupi notebooku v cenové relaci kolem 18000 Kč. Jsem student, takže počítač budou poměrně často přenášet. Chci ho používat k občasnému hraní her, poslouchání písniček, surfování na internetu, sledování filmů… Samozřejmě mě nejvíce zajímá poměr cena/výkon. Chtěl bych procesor i5 nebo i7 haswell, RAM 8 GB, 15,6″. Zatím je mým favoritem Lenovo IdeaPad Z510 59-411592 prosím vás o váš názor na tento ntb případně nějakou alternativu. Dekuji

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, lépe bych nevybral. Jinak jako zajímavá alternativa se mi aktuálně jeví novinka Asus X550LN-XO062H – modernější (obdobně výkonná) grafika, o trochu slabší procesor, ale nižší cena.

  3. 3

    Dominika

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, v nepřeberném množství nabídky note/net/ultra/booků se moc neorientuji. Jsem studentka a mám jen omezený finanční strop 15 000 Kč. Doteď jsem fungovala cca 5 let na levném netbooku od Toshiby a soužití s ním je poslední rok zcela nesnesitelné. Přes všechno zlé jsem si však u něj zvykla na dvě věci, kterých si cením a které očekávám od nástupce, jež by ho jednou naharadil. A to je výdrž baterky (ta se nyní pohybuje okolo 6 hodin a více) a nízká váha počítače. To jako student oceňuji a hledám nejvíce, tak jako to, aby práce na něm probíhala svižně (o čemž si nyní s netbookem můžu nechat jen zdát). Kromě studentkého využití pak bude nástupce využíván často k poslechu hudby, někdy k přehrávání filmů, ocením tak přiměřeně dostatečnou kapacitu HDD. Nic jiného od něj neočekávám. Nejvíce mě zaujaly Ultrabooky, ale nevím, jestli na ně můžu s tímto finančním stropem nějak reálně pomýšlet. Budu moc ráda za nějaké tipy, po čem sáhnout při výběru :) Děkuji!

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, napadají mne pro vás dvě možnosti. Větší (13,3 palců), ale zároveň lehčí a hezčí ultrabook Acer Aspire S3-391 NX.M1FEC.010 s výdrží baterie kolem 5 hodin, nebo těžší, ale menší (11,6 palců) a kvalitnější ultrabook Lenovo ThinkPad Edge E130 NZUAYMC s vyšší výdrží baterie (kolem 8 hodin). Je to každé trochu něco jiného, tj. již je na vás, jaké z předností daných ultrabooků využijete více.

  4. 4

    Ondřej Kadrmas

    Dobry den, mohu Vas poprosit o radu pri vyberu NTB (15,4-17″) v cenove relaci 15 000 Kc? Spise hledame co nejvykonejsi model, vaha a rozmery nejsou zase tak dulezite. Zaujaly me notebooky od Lenova, coz predpokladam zarucuje urcitou zaruku kvality? Ale rad bych si od Vas nechal poradit treba i jiny konkretni model. Predem dekuji za vas cas a radu

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz. článek o nejlepších noteboocích do 15 000 Kč. Je sice staršího data, nicméně onen Asus je dle mého názoru i nyní stále tou nejlepší volbou.

  5. 5

    Vašek

    Dobrý den, chtěl bych se vás požádat o radu jaký notebook (ultrabook) by byl nejvhodnější ke koupi podle následujících parametrů: cena max. 15000,-Kč, displej bezdotykový: 12-14″, RAM: min 4GB, disk: min 320 GB, mechanika není podmínkou, grafická karta: není podmínkou, IN/OUT: HDMI, USB min 2x, USB 3.0, WiFi, Bluetooth, čtečka karet, webkamera, operační systém: bez OS nebo s win 7. Book bude sloužit převážně pro internet, filmy, občas nějaká ta úprava fotek či videa. Jelikož bude pro slečnu která ho bude i občas převážet hmotnost by měla být co nejnižší. Díky za každý tip.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, tipy mám pro vás tři. Ultrabook menších rozměrů a velmi lehký – Acer Aspire S3-371 NX.M7KEC.001 za krásných 11 000 Kč. Není to žádná výkonná mašina, ale v poměru cena/výkon slušný kousek. Do 15 000 Kč má tento model ještě jednu výkonnější verzi – Acer Aspire S3-391 NX.M1FEC.010. Tento ultrabook potěší výkonnějším procesorem, malým SSD diskem pro zrychlení běhu OS a licencí na Windows 8. Tu vy ale dle zadání nevyužijete, tj. volil bych spíše tu levnější verzi. Třetím tipem a dle mého názoru tou nejlepší volbou pro vás je notebook HP ProBook 430 H6E28EA. Oproti Aceru má modernější procesor, rychlejší paměti, matný displej a hlavně více možností připojení. Ani jeden z uvedených notebooků sice nemá čtečku karet, nicméně osobně to již z dnešní době nepovažuji za žádný handicap, jelikož s každým zařízením s paměťovou kartou lze komunikovat bezdrátově, nebo minimálně přes USB kabel.

  6. 6

    Honza

    Dobrý den, poprosil bych o radu. Chci si koupit NTB nebo ultrabook pro kancelářskou práci, často ho přenáším. 13,3 a větší. Hry moc nehraji. Spíše používám pro prezentace, internet. Aby moc nevážil a vydržela baterie. Cena do 15 000 Kč a nebo alternativa do 20 000 Kč. Děkuji

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, malý a s vysokou výdrží na baterii je Lenovo IdeaPad Flex 14 59-413033. Každopádně na to, že to je 14palcový notebook, je celkem dost těžký. Rozpočet 20 000 Kč je určitě zajímavější. Zde mi nejlepší volbou přijde Toshiba Portege Z930-18W PT234E-06807WCZ – malý, velmi lehký, s SSD diskem a slušnou výdrží na baterii.

  7. 7

    Riu

    Dobrý den, potřebuji nějaký lehký ultrabook který bych přenášela do školy. Také ho budu potřebovat na občasné hraní her, kreslení v adobe illustrator a prezentace. 13 – 15 palců. Přemýšlím o nějakém macbooku ale dost mi nevyhovuje cena. A také se na macbook nedá stáhnout tolik věcí jako na windows notebook, mám pravdu? Také nechci nic plastového. Napadá vás nějaký?

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz. článek výše – Malý a výkonný (herní) ultrabook (Asus Zenbook UX32LN-R4014H). Ultrabook malý, kvalitní, ale zároveň výkonný. Do ničeho levnějšího bych pro vaše použití nešel. Samozřejmě Mac je Mac (ještě kvalitnější, hezčí, stylový?), na druhou stranu za stejné peníze je uváděný Asus jednoznačně výkonnější ve všech základních parametrech (procesor, operační paměti, grafická karta).

  8. 8

    Milena

    Dobrý den, poradil byste nějaký co nejlevnější notebook cca do 12 000 Kč v bílé barvě? Kromě ceny a výkonu je pro mě zásadní barva:) Stačí mi běžná výbava. Děkuji.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašeho zadání mne napadají pouze dvě možnosti. Buď „mini“ 11,6palcový notebook Asus X200CA-CT120H nebo o trochu větší 14palcový Acer Aspire E1-432 NX.MKKEC.002.

  9. 9

    Petra

    Dobry den, prosim o radu pri nakupu notebooku/ultrabooku. Pouziti: MS Office, internet, Skype, filmy, fotky. Hry hrat nebudu. Pozadavky: matna (nebo alespon antireflexni) obrazovka 13-16″, i5, min 4GB pamet. Podsvicena klavesnice by byla prinosem, ale neni podminkou. Budu ho casto prenaset, takze by mel byt lehky. Moznost pripojeni na dokovaci stanici. Rozhodne bych nechtela cernou barvu – alespon ne uvnitr. Dost se mi libi design u Asusu. Windows 7 (Window 8 bych snad prezila, ale nerada). Cena do 20 tisic. Dulezita je spolehlivost a dobra technicka podpora – podle Vasich drivejsich komentaru to vypada, ze nektere vyrobce prilis nedoporucujete, takze DELL atp asi radeji ne. Dekuji moc za radu.

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, jako nejlepší varianta se mi pro vás jeví Asus UX32LA-R3037H. Hezký, malý a lehký, ale zároveň také dostatečně výkonný pro vaše použití + podsvícená klávesnice.

  10. 10

    Zdenek

    Dobry den, shanim nejaky pristroj, ktery by vyhovel nasledujicim pozadavkum. Pouzivan bude pro spravu malych vyrobnich podniku ktere jsou rizeny pomoci kalkulatorovych programu s velkymi tlacitky. A tak idea je mit nejaky konvertibilni stroj, ktery bude z poloviny vyuzivan jako tablet (pro rizeni procesu pomoci tlacitek) a z druhe poloviny k oprave chyb v kodu, tj jako klasicky notebook. Hodne cestuji a tak by mel byt relativne maly a lehky, neco kolem 13 palcu. Predem dekuji za doporuceni. Zdenek

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pro vaše použití mne napadají řešení dvě. Lenovo IdeaPad Yoga 13 59-411601 nebo Asus T300LA-C4035H. Každý z těchto konvertibilních notebooků je řešený trochu jinak, je tedy na vás, které řešení vám přijde vhodnější.

  11. 11

    Mike

    Dobrý den, mužete mi poradit nějaký ntb na hraní her? Cena max 19k i s OS. Díky za radu, Mike

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v této cenové relaci bych doporučil notebook Asus N56VV-S4028H. To je to nejvýkonnější, co aktuálně do 19 000 Kč lze pořídit.

  12. 12

    Eliz

    Dobrý den, hledám NB do 17000 a to převážně na práci v grafických programech (Adobe, Autocad, ArcGis). Z příspěvků o herních počítačích jsem všechny vyloučila kvůli recenzím o přehřívání a malé výdrži baterie což je důvod proč si kupují nový NB. Chtěla bych zůstat na 15-16 palcích a pokud možno menší váze (s OS a DVD mechanikou). Prosím o radu jelikož mi připadá, že mé nároky žádný NB nesplňuje.

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ani se moc nevidím, trochu se vám tam perou požadavky. Lehký, ale zároveň 15 palcový s mechanikou a vysokou výdrží na baterii. :-) O čem bych ve vašem případě přemýšlel je notebook Lenovo ThinkPad Edge E540 20C6000EMC. Výkonný, kvalitní, kromě nízké váhy splňující všechny vaše požadavky. Zajímavou alternativou je poté novinka Lenovo M5400 59-40881. Jedná se o notebook podobně výkonný, lehčí a zároveň s vyšší výdrží na baterii, nicméně je bohužel bez optické mechaniky. Tu lze však v případě potřeby samozřejmě dokoupit např. jako externí.

  13. 13

    Toni

    Ahoj Petře, nejdřív bych Vám chtěl za všechny tady poděkovat. Vaše názory a rady určite při nákupech pomohly notebooků už spoustě lidi. Takže diky a jen tak dal! Ja sám ted planuji nákup nějaké nové hračky. Chtěl bych ultrabook, ale nechám si poradit, co by pro me bylo nejlepší. Potřebuji něco menšího (13 palců je asi ideál), lehčího, na čem si budu moct zahrát i nějakou tu hru (FIFA, NBA,…). Chtel bych nejlepe i s OS. Budu to kupovat v USA, takže bych rád ušetřil. Chtel bych si ho poridit do nejakych 12000 Kc, ale cena u nas muze byt I vyssi (verim, ze najdu neco v akci). Mohl byste mi tedy prosim dat par tipu? Nejlepe z ruznych cenovych kategorií, okolo 12, 15 a treba 18 tisic. Vim, ze Vam to zabere drahocenný cas, ale moc mi to pomůže. Předem děkuji a přeji pěkný den

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji velice, jsem rád, když mohu poradit, resp. říci můj názor. :-) Ale již k věci – moc vybrat vám nedám, nic levnějšího než notebook DELL Vostro 5470 N-5470-N3-005 bych nepořizoval. Slušný 14palcový notebook za super cenu, s výbornou výdrží na baterii, ale především i s poměrně výkonnou grafickou kartou, díky níž si na tomto notebooku nemusíte odpírat oblíbené herní tituly.

      1. 13.1.1

        Toni

        Moc dekuji. Nakonec jsem skoro rozhodnuty pro Samsung Ativ 9 Lite. Poslouzi pro me ucely? :)

        1. 13.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Pro běžné používání stačit bude, ale na hraní s ním moc nepočítejte.

  14. 14

    Martina

    Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit ultrabook v nejlepším poměru cena/výkon do 18 000? Projela jsem internet a docela mě zaujaly 2 a to Lenovo IdeaPad Flex 15 59-417990 a DELL Inspiron 15z N-5523-N2-02 Který z nich je podle vás lepší? Případně pokud máte typ na nějaký lepší, budu ráda. Děkuji za odpověď

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, lepé bych nevybral – volil bych první zmíněný.

  15. 15

    Petr

    Dobrý den, chystám se na více jak roční cestu do světa a jelikož po cestě hodlám zpracovávat fotografie a videa pro naše cestovatelské stránky sháním již nějaký ten měsíc vhodný notebook/ultrabook a nějak se nadaří. Jelikož si ho potáhnu po celou dobu na zádech, je velký důraz kladen na velikost (max. 13″) a váhu ovšem i výkon, výdrž baterie a displej by měl být trošku použitelný. Hlavní náplní bude práce s RAW v Lightroomu, případně sem tam nějaké drobné sestřihání full HD videa a práce ve vývojářském softwaru (Netbeans), proto by měla být asi lepší paměť (6-8GB) a procesor (asi i5) k zahození by nebylo lepší rozlišení a IPS monitor (nevím však, jestli je to u takto malých uhlopříček podstatné). Nevím, jestli stači intelovská integrovaná grafika, nebo je třeba koukat po nějaké samostatné. SSD disk by také hodně pomohl svižnosti. Původně jsem se koukal po nějakých sestavách se slabší RAM, že si dokoupím vlastní, ovšem jak jsme postupně zjišťoval u tohoto typu notebooků je možnost upgradu RAM velmi vyjímečný. Stejně tak výměna plotnového HDD na SSD asi není u všech modelů možná. Mnou požadovaná sestava by možná sehnat šla, ale v částkách vysoko přesahujících můj limit cca 25 000 Kč (i tak mě to v případě poškození či ztráty bude významně bolet). Proto sháním něco, co za cenu nejmenších ústupků a kompromisů by nejlépe posloužilo pro danou činnost. Dokázal byste mi doporučit vhodný model pro mou potřebu a případně vyvrátit některé parametry, za kterými se případně zbytečně honím? Hry na stroji provozovat nehodlám. Nejvíce se blíží mým představám Asus UX32LA-R3013H, ovšem nevím jestli by do něj šel dát SSD disk a nevím co monitor (nižší rozlišení). Také Sony VAIO Pro 11 mě zaujal, ale zde je příliš negativních ohlasů a celkově slabší výkon za ty peníze. Lenovo IdeaPad Yoga 2 13 je parametry zajímavé, ale superrozlišení údajně způsobuje potíže, ke všemu je údajně špatné barevné podání, Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 má zase pouze i3 a oba tyto modely na mě působí spíše jako hračka. Je něco dalšího, co by připadalo v úvahu? Úplně z opačného konce, s důrazem na cenu jsem ještě chvíli uvažoval o Asus X200LA-CT003H, s tím, že bych dokoupil SSD (ovšem nikde jsem nezjistil zda to je možné) a kdyby to šlo tak i RAM (to prý asi možné není, ale taky mi to nikdo nepotvrdil). Nevím jestli by to však nebylo opravdu málo pro mé potřeby. Moc děkuji za pomoc.

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, osobně bych na cestách asi nejvíce věřil ultrabooku Fujitsu Lifebook UH554. Dostatečně výkonný, ale zároveň kvalitně zpracovaný a cenově přijatelný – v případě potřeby možno dokoupit onu operační paměť a SSD. Zajímavým „kompletním“ řešením je dále DELL Vostro N-5470-N3-002S, který má vše, co potřebujete. Sice je 14palcový, ale hmotnost je přijatelná. Pokud byste chtěl něco opravdu lehkého, nabízí se dále Toshiba Portege Z930-18W PT234E-06807WCZ a pokud bystě chtěl něco spíše levnějšího, napadá mně ještě HP ProBook 430 J4S49ES.

  16. 16

    Jan

    Dobrý den, prosím poradíte mi ultrabook? Rozpočet je 25 tis. Mam stary HP Pavilion DV5 a výkonově nestačí (Nezvládá WoT na chalupě :-)) Asi bych rád něco menšího, lépe přenosného. Využití: doma občas píchnutý k TV pro přehrávání seriálů, jinak prostě jako portable PC + hraní WoT. Rozpočet max tak +- 25. Co třeba tento: Lenovo IdeaPad Yoga 2 13 59-425913

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, na sdílené grafické kartě od Intelu si toho moc nezahrajete. Doporučil bych buď DELL Vostro 5470 N-5470-N3-002S nebo Acer Aspire V7-482PG NX.MB5EC.004.

  17. 17

    Filip

    Dobry den, rad bych Vas pozadal o radu pri vyberu notebooku. Hledam neco v cenove relaci okolo 15-17 tisic, 15,6“ displej s dlouhou vydrzi bateri (kvuli skole), ale i se slusnou grafikou na obcasne hrani i novejsich her (GTA). Diky za jakoukoliv radu. Filip

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, aktuálně mi pro vás přijde jako nejzajímavější varianta novinka Lenovo IdeaPad Z50 59-425137. Za dané peníze velmi výkonný stroj postavený na nejmodernějších technologiích, tj. i ta baterie by mohla celkem vydržet.

  18. 18

    Pavel

    Dobry den, můžete mi doporučit notebook 11,6″ v ceně do cca 12 000. Použití do školy: microsoft office, internet, filmy. Děkuji, Pavel

    1. 18.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Asus X200CA-CT111H (černá barva) nebo v bílé barvě Asus X200CA-CT120H.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz