O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

36 komentářů

  1. 1

    Kamil

    Ahoj, mám k této sestavě pár věcí. Podle mne by CPU mohl brzdit GPU, takže já bych raději koupil levnější i5, ale o 4 fyzických jadrech, které by stačily i do budoucna popř. při změně GPU či jiného komponentu (ano bylo by to dražší, ale člověk pak za rok nemusí utrácet znovu za procesor kvůli nedostatku výkonu). GPU je pekna, ale jak jste již psal nahoře hodně žere a to se odrazi ne na ceně sestavy, ale na ceně elektriky (za měsíc, ale to už je jenom detail). SSD mi připadá zbytečně s takovou kapacitou, pokud má někdo doma starý pc, který již k ničemu neslouží a má tam dobrý disk tak ať ho použije (samozřejmě SSD musí v této době být, ale stačí cca 120 GB s doplňujícími diskem třeba i jenom 500 GB). Poslední co mám je chybějící chlazení. CPU i3 by měl uchladit boxovany chladič (i tu i5), ale chlazení skříně vyřešeno není (pokud se nenabízí minimálně dva vetracky v základu). Podle mne je v dnešní době zbytečně kupovat/skládat PC do 20k, protože vývoj je poměrně dost rychlý a za rok možná dva (podle náročnosti uživatele) by musel znovu investovat do HW. Neberte to prosím jako kritiku, ale pouze jako můj názor na jiné komponenty. Děkuji. PS: pěkný článek

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Ahoj, děkuji za komentář. Pokud bychom se chtěli udržet v rozpočtu, tak by šel nahradit onen větší SSD disk za poloviční a ušetřené peníze investovat do výkonnějšího procesoru Intel Core i5-4460. Jinak s chlazením by bez taktování neměl být problém, jelikož součástí uvedené skříně jsou dva velké ventilátory.

  2. 2

    Vlasťa

    Lepší by byla i5 s GTX 960 :-)

    1. 2.1

      Kuba

      souhlasím :) + bych přihodil pár stovek za desku která má 7.1 zvukovou kartu (dnes hráči hodně používají domácí kina / sluchátka s touto konfigurací :)

  3. 3

    Tomáš

    Dobrý den chtěl jsem se zeptat, šel by pevný disk nahradit za Seagate Barracuda 7200.12 1TB a poté nahradit procesor za AMD FX-Series X8 FX-8320?

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, disk vyměnit určitě můžete, pokud byste však chtěl vyměnit i procesor, je třeba změnit i základní desku, např. na Asus M5A97.

  4. 4

    David

    Dobrý den, v první řadě poděkování za super stránky, chodím sem velmi často a vždy mi dokáží poradit. Teď k věci – co říkáte na tuto sestavu? (SSD plánuji dokoupit časem). MSI B85-G43, Intel Core i5-4460, MSI R9 280 GAMING 3G, EVGA 100-B1-0600-KR, Zalman ZM-Z3 Plus, Kingston DDR3 8GB 1866MHz CL10 HX318C10FBK2/8. Díky moc a hezký den. Dave

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Davide. Jen drobnost – grafickou kartu bych vyměnil za o trochu výkonnější Gigabyte GV-R928WF3OC-3GD, jinak super sestava.

  5. 5

    Michal

    Dobrý den, rád bych se zeptal, které řešení je pro nejvýhodnější z hlediska co nejvíce muziky za co nejmíň peněz, jsem ještě studentem VŠ a pc potřebuji především na 3d tvorbu modelů a renderů ještě také na úpravu fotek a grafik, používám programy autocad, photoshop, illustartor apod, také sketchup a různé renderovací programy, chci se zeptat, co je pro mne za výhodnější řešení, zda si pořídit notebook cca do 24 tisíc, nebo jít do klasického stolního pc do 18 tisíc. Z řad NB jsem předběžně vybral Lenovo IdeaPad Z710 59-434026 a stolní PC jsem vybral favorita ASUS M51BC-CZ004S, popřípadě jaké jiné vhodnější obdobné zástupce by jste mi doporučil. Děkuji, s přáním pěkného dne, Michal

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v poměru cena / výkon je na tom vzhledem k nižší ceně lépe onen desktop, nicméně vzato obecně jsou na tom oba stroje výkonnostně podobně, tj. je to spíše na vás, zdali oceníte spíše kompaktnější zařízení a nebo to levnější. Tak jako tak budou oba stroje pro vaše použití určitě dostačující.

  6. 6

    Frederik

    Dobrý den. Prosím o radu, která je z následujících sestav výkonnější a lepší pro hraní her? LYNX Grunex ProGamer 2015, 10462167 nebo má sestava: Procesor: Intel Core i5-4590, RAM: CRUCIAL Ballistix Elite 8GB (2x4GB), Zák. deska: MSI Z97 PC Mate, Zdroj: Fortron PPA7002702, Skříň: Zalman ZM-Z1, HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB, Grafická karta: Gainward GeForce GTX 960 GLH 2GB DDR5. Od sestavy bych požadoval, aby rozjela GTA V / Dying Light / Assassin’s Creed IV: Black Flag / Wolfenstein: The New Order a podobně náročné hry na plné detaily. U tech náročnějších her jakož je např. Assassin’s Creed Unity, alespoň střední detaily. Předem děkuji za radu.

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, vaše sestava je určitě lepší, jen zdroj bych vyměnil za nějaký kvalitnější (např. ve článku uvedený). S uvedenými hrami by si měla plynule poradit na vysoké detaily, s AC Unity poté spíše na nižší.

  7. 7

    Jakub

    Dobry den, rad bych nejdrive vyjadril svuj respekt vuci vasemu prehledu, odbornosti a pristupu v teto problematice. Chci Vas timto pozadat o radu ohledne koupe notebooku za ucelem hrani her (max Might and Magic: Heroes VI nebo Might and Magic X: Legacy), internet, filmy, kancelarska prace. U techto her bych se spokojil i se strednimi detaily. Mezi dalsi pozadavky patri full hd rozliseni, i5 procesor, grafika vykonnostne podobna ci stejna nvidia 840m, 8 gb ram a slusne rychly disk, vcetne operacniho systemu w8. Cenova relace do 17 tisic max. Predem dekuji za Vase tipy, rady, pripadne navrhnute alternativy.

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji vám. Co se týče notebooků, tak za nejlepší volbu splňující všechny vaše požadavky považuji Lenovo IdeaPad Z50 59-432123 – opravdu vyrovnaný notebook za rozumné peníze. Alternativou by mu mohl být HP Pavilion 15-p054 J1R83EA, uživatelé si však příliš nepochvalují jeho zpracování. Pokud byste se chtěl opravdu vejít do uvedeného rozpočtu, tak se nejlépe jeví Lenovo IdeaPad Z50 59-440854, který má sice „pouze“ 4 GB operační paměti, ty však ale můžete v případě potřeby v budoucnu dokoupit.

  8. 8

    Martin

    Dobrý den, velmi mě zaujali Vaše sestavy a trošku jsem se inspiroval k návrhu své vlastní sestavy a rád bych se zeptal na váš názor: Zdroj Seasonic SS-500ET F3, Deska Gigabyte GA-Z97P-D3, Procesor Intel Core i5-4460, RAM Kingston DDR3 8GB 1600MHz CL10, SSD Kingston Flash SSDNow V300 120GB, HDD 200GB (vlastní starší samsung), GK (vlastní) Sapphire Radeon R7 260X, Skříň vlastní. Slabinou této sestavy je jednoznačně GK a HDD které bych do budoucna vyměnil za: MSI GTX 960 GAMING 2G a k tomu HDD WD1TB. Prosil bych o Váš názor jak jsem si rozmyslel tuto sestavu a případné výtky, či doporučení, děkuji :)

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, sestava povedená, s kvalitním základem ve zdroji a desce. Osobně bych jen vyměnil ty paměti za nějaké rychlejší – s lepším časováním, např. Kingston HyperX Savage DDR3 8GB.

  9. 9

    Ruda

    Dobrý den rád bych se zeptal na tuto pc sestavu co bych si rád složil a chtěl bych názor odborníka popříkladě radu co by bylo lepší vyměnit za něco jiného děkuji za odpověď. Základní deska MSI 970 GAMING, Procesor AMD FX-6300, Operační paměť Kingston HyperX Savage DDR3 8GB, Pevný disk Western Digital Purple 1TB, Grafická karta MSI GTX 960 GAMING 2G, Počítačový zdroj Fortron PPA7002702, Počítačová skříň Zalman Z11.

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, sestava super, jen zdroj bych vyměnil, viz jeden z předešlých komentářů.

  10. 10

    Witty

    Dobrý den, mám dotaz ohleně komponentu na PC. Abych oživil svůj postarší počítač, po grafické kartě kterou jste mi tu minule poradil, a s níž sem nadmíru spokojen, hodlám jako další pořídít SSD disk. A šel bych už do 240 Gb, ceny klesají a není to taková pecka jako dřív. Našel jsem si nějaké informace, a zaujal mě tento OCZ ARC 100 240GB, jako další jsem si všiml tohoto, láká mě nejvíc přibalený set na jednoduchý přenos dat ze starého disku na SSD… Kingston SSDNow V300 240GB. U toho prvního se dá také dokoupit sada od výrobce se šuplíčky, kabely atd. Přijde mi to nejjednodušší, přeci jen instalovat vše znovu je otrava. Mohl by ste se k tomuto vyjádřit, případně doporučit alternativu? Díky.

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z mého pohledu (skvělé přenosové rychlosti a minimální odezva) je nejlepším SSD v této cenové relaci ten ve článku uvedený. Kvůli softwaru bych určitě jiný disk nekupoval, data si můžete určitě přenést nějakým univerzálním nástrojem, např. EaseUS Partition Master.

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, sestava extrémní, s předpokladem že v budoucnu budete dokupovat druhou grafickou kartu nemám připomínek.

  11. 12

    Richard

    Dobrý den Pane Mlejnek. Na úvod bych chtěl ocenit Vaše znalosti v PC, noteboocích a vše okolo informatiky Jde opravdu vidět, že se vyznáte. Poslední týden sleduji převážně Vaší stránku, komentáře a rady k určitým příspěvkům lidí, kteří potřebují poradit apod. Já sám jsem se nyní stal člověkem, který by potřeboval poradit, protože abych pravdu řek, tak jsem v tomto docela „laik“. Radím se se známýma atd, ale už v tom mám zmatek a potřeboval bych radu od někoho zkušeného a tak se obracím s plnou důvěrou právě na Vás. Jde o to, že bych rád investoval 25-27 tisíc JEN do Skříně se všemi potřebnými komponenty. Od základní desky až po grafickou kartu atd. Mělo by se jednat o výkonný herní počítač. A jak se říká „co nejvíce muziky za co nejmíň peněz“ . I když v tomhle případě to zas tak málo peněz není a proto se obracím na Vás a prosím o radu jaký herní PC by jste sestavil do této cenové relace za účelem získat z ceny nejvíce co to jde. Kdyby jste si našel čas něco sestavit, budu velice vděčný za Vaší pomoc. Od sestavy bych požadoval aby rozjela nejnovější hry na plné detaily :) Děkuji moc za případnou odpověď. S přáním hezkého dne Štoudek Richard.

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Richarde, děkuji vám velice, vaše nadšení z mých stránek mne těší a motivuje k další práci. Článek o herním PC v této cenové relaci však aktuálně bohužel neplánuji, pokud byste tedy chtěl nyní sestavit počítač na míru, tak jedině prostřednictvím placených služeb. V případě vašeho zájmu mne prosím kontaktuje telefonicky. Děkuji za pochopení.

  12. 13

    David

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli na této sestavě rozjedu GTA V. Pokud ano tak na jaké detaily a na kolik FPS. Díky za odpověď

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, sestava v pořádku, na vysoké detaily při Full HD rozlišení bych to viděl průměrně okolo 50 FPS.

  13. 14

    Petr

    Dobry den prosim můžete mi poslat sestavu s kvalitni grafickou kartou, která neni zrout elektriky? A základní deskou kvalitni ne Asrock. Mam tuto znacku a nejradci bych ji rozlapal. Koupil jsem 4 Gb pameti a nebere jí. Mam asrock G41c- gs, takze bych se bal i noveho modelu teto znacky

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, alternativa méně energeticky náročné grafické karty – Gigabyte GV-N960G1 GAMING-4GD, alternativa základní desky – MSI H97 PC Mate.

  14. 15

    Orfi

    Dobry den. Nevidim tam žadnou mechaniku jak dostanu system do PC?

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, instalací z USB flash disku.

  15. 16

    Radek

    Dobry den, Vas prehled v soucasnem mnozstvi komponentu je skutecne obdivuhodny! Mohl bych se Vas prosim take zeptat na Vas nazor? Myslite si, ze je realne sehnat notebook na obcasnou upravu fotek (v radech max desitek mesicne, RAWy z C5Dii) se 17,3 displayem kolem 20.000? Popr. jestli je treba lepsi koupit mensi + externi monitor (s tim, ze tech 20 by bylo jen za notebook). Ciste desktop nechci. Diky predem za jakykoli tip, hezky den, RK

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji vám. Pro vaše použití jsou možné obě varianty. Z těch 17palcových bych se rozhodoval mezi notebooky Lenovo IdeaPad Z70 80FG0046CK a Acer Aspire E5-771G NX.MNVEC.003. Oba výkonnostně srovnatelné, s dostatkem operační paměti a Full HD displejem. Pokud se rozhodnete pro variantu s externím monitorem, tak bych doporučil například malý 14palcový „firemní“ notebook Lenovo ThinkPad Edge E440 20C500FFMC, který je výkonnostně srovnatelný s předcházejícími většími modely, jen výrazně menší a teoreticky kvalitněji zpracovaný.

  16. 17

    Mirek

    Dobrý den, chtěl bych znát Váš názor na tuto sestavu a jestli k některým komponentům není stejně kvalitní, ale levnější varianta. Předem děkuji za Váš názor.

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, předpokládám, že to máte vyloženě na hry, tj. v tom případě bych vám doporučil vyměnit procesor za výkonnější a levnější AMD FX-Series X6 FX-6350 a pořídit o trochu dražší, ale výkonnější a modernější grafickou kartu Sapphire Radeon R9 380.

  17. 18

    Václav Navrátil

    Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o názor na tuto sestavu? Děkuji a přeji hezký den, V N

    1. 18.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, hezká „micro“ sestava, žádný problém v ní nevidím. :-)

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz