O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

37 komentářů

  1. 1

    Pavel

    Dobrý den, opravdu nerozumím tomu, že jste z testu vypustili ultrabooky i notebooky značek Acer a HP.
    Vážně mě to až rozčiluje jak subjektivní a zaujatý tento test proti těmto značkám je.
    Ultrabook Acer Aspire S3 i HP Sleekbook 15 jsou víc slušně vybavené a kvalitně zpracované ultrabooky.
    Nejvíce kazové s nejvyšším počtem reklamací má naopak Lenovo v těch nejlevnějších variantách.

    Měli by jste být více objektivní, zřejmě ale zdejší články píše amatér a nikomu to nevadí.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za komentář. Ultrabooky těchto značek byly z testu vypuštěny přesně z toho důvodu, který je výše uveden, tedy že neznám (v mém okolí) nikoho, kdo by měl s těmito značkami na poli ultrabooků dobré zkušenosti. Nikde nepíši, že jsou mé články objektivní, právě naopak. „Objektivních“ testů je na internetu celá řada, nicméně já se snažím články psát subjektivně, tedy doporučovat čtenářům takové produkty, které bych jim doporučil v případě osobního setkání, tedy nejen na základě striktně stanovených parametrů, ale také na základě mé zkušenosti s danými produkty. Ne každý má ve svém okolí někoho z oblasti IT, kdo je schopen jim říci svůj (alespoň do určité míry fundovaný) názor na určitý produkt, a právě především pro tyto čtenáře jsou mé články určeny. Nicméně ještě jedenkrát děkuji za komentář, v příštím podobném článku se pokusím mou subjektivitu trochu usměrnit, abych zbytečně nediskriminoval nějakou značku. A také děkuji za upozornění, že nevíte vlastně kdo Vám tu píše… Takže mi dovolte se představit, viz. stránka http://www.cena-vykon.cz/redakce/.

    2. 1.2

      Rob

      Jen bych se zastal autora… Docela zretelne napsal proc vyradil ony dve znacky a jedine co muzeme delat je s tim nesouhlasit nebo polemizovat…
      Souhrn pekny a uzitecny. Sice asi neposlouzi jako finalni rozhodovaci strom, ale jako inspirace kudy se ubirat pri vyberu je to skvele! Jen tak dal!

  2. 2

    Matouš

    Dobrý den,

    mohu se zeptat, kam byste tedy zařadil ultrabook od Asusu? Je to stejná „verbeš“ jako Acer a HP (btw HP jsem považoval za kvalitu).

    Rozhoduji se mezi koupí ASUS VivoBook S300CA-C1003H a Ultrabook Sony VAIO SVT-1312M1E.

    Děkuji za odpověď,

    Matouš

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den,
      děkuji za dotaz. Osobně bych volil spíše Asus. Má výkonnější procesor, což je u ultrabooků to nejdůležitější. Sony má sice oproti tomu SSD disk a rychlejší paměti, ale to není něco, za co by si člověk musel připlatit 4000 Kč navíc. Jinak jak jsou na tom kvalitativně značky na poli ultrabooků bohužel nemohu nikterak podložit, nicméně vycházel bych z poruchovosti notebooků, viz. http://www.cena-vykon.cz/2013/05/01/nejlepsi-a-nejspolehlivejsi-notebook-do-11-000-kc-kveten-2013/, kde je na tom Asus opět o trochu lépe.

  3. 3

    Veronika

    Dobrý den,

    chtěla bych Vás poprosit o radu s výběrem notebooku (ultrabooku), který bude pro běžné užívání (internet, filmy, hudba). Můj pomocník by měl být lehký, mít velkou výdrž a velikost 13,4 – 14″, neboť hodně cestuji. Dále chci, aby se ve slunečním svitu leskl display co nejméně, respektive, aby co nejvíce eliminoval sluneční odlesky. Líbil se mi Lenovo IdeaPad U310, ale po osobním vyzkoušením musím konstatovat, že byl na mě příliš těžký. Dále mě zaujal Sony VAIO T13 Touch. Cena by se měla pohybovat od 13 – 20tis. Děkuji za Vás názor.

    S pozdravem, Veronika

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den. Ano, Sony VAIO SVT1312M1ES by pro Vás mohla být zajímavá varianta, nicméně osobně bych volil spíše Samsung 530U3C-A06CZ. Tento ultrabook je oproti tomu od Sony lehčí, výkonnější (výkonnější procesor, větší operační paměť) a má také matný displej. Jedinou „výhodu“ ultrabooku Sony spatřuji v tom, že oproti Samsungu má dotykový displej, nicméně v případě notebooků (resp. ultrabooků) mi dotykový displej nepřijde nikterak užitečný, když se nedá odejmout od klávesnice a fungovat jako tablet, což v tomto případě bohužel nelze. Proč tedy platit za značku a „nepotřebnou funkčnost“, když lze za stejné peníze pořídit lepší výkon a nižší hmotnost. :-)

  4. 4

    Eva

    Dobry den,
    mohla by som poprosit o doporucenie ultrabooku – na pracu – 2 skladove systemy, uctovnicky program, program na kamerovy system, program na zmensovanie fotiek, itunes, programy na tiskarny [2-3],program pre banku, ms office, photoshop, atd. dalej internet, hudba, sem tam film, kvoli cestovaniu vaha co najnizsia [preferujem pod 1,5kg], obrazovka min 14, minimalne odlesky. cena do 25t.
    Dakujem a s pozdravom,
    Eva

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den. Dle Vámi uvedených požadavků bych volil tento ultrabook: Gigabyte U2442N (9WU2442A2-CZ-A-001). Velmi výkonný, s displejem 14 palců a vysokým rozlišením 1600×900 pixelů. I přesto, že je tento ultrabook takto výkonný, váží pouze 1,69 kg. To je sice o trochu více, než jste žádala, nicméně věřím, že to za to stojí. „Lehčí“ alternativou k tomuto ultrabooku by mohl být např. Fujitsu Lifebook UH552 (LKN:UH552M0004CZ), který váží pouze 1,57 kg, nicméně parametricky se ultrabooku Gigabyte v podstatě v ničem nevyrovná.

  5. 5

    František

    Dobrý den Petře,
    jelikož se chystám na roční školení mimo místo bydliště, tak budu muset ze stolního PC přejít na něco mobilnějšího. Vybírám v rámci ultrabooků v rozmezí 15-18tis kč a do oka mi padl Lenovo IdeaPad U410 59-387088. Bohužel se na něj nedočítám příliš lichotivé recenze co se týče dílenského zpracování. Nemáte s ním nějaké zkušenosti?
    Dále mi je celkem sympatický Samsung 530U3C-A06CZ, který jste poradil slečně v předešlém dotazu. Je zde propastný výkonový rozdíl?
    Převážně ho využiji na filmy, fotky, internet a příležitostně možná nainstaluji i nějakou tu hru. Rád bych ten 14″ display a nejsem si jistý, jestli 13,3″ už nebude moc malý.
    Poměrně často vidím, že lidé používají ntb s integrovanou grafikou a používají pouze tu z procesoru. To jsou již ty integrované na tak dobré úrovni, aby mohli konkurovat externím kartám?
    Případně bych byl rád za jakýkoliv tip na kvalitní ultrabook, který byste doporučil. Děkuji

    František

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Lenovo IdeaPad U410 59-387088 mi přijde jako super volba. Je to sice ultrabook větší, ale o to výkonnější. Co se týče kvality zpracování, tak mám zkušenosti pouze s jeho menší verzí (Lenovo IdeaPad U310) a nepřijde mi to nikterak špatné. Pokud tedy nejste vyloženě odpůrce lesklých displejů. Ultrabook Samsung 530U3C-A06CZ je oproti Lenovu trochu něco jiného. Hlavní přednosti tohoto ultrabooku totiž jsou malé rozměry a nízka hmotnost. Výkonnostně to samozřejmě také není vůbec špatné, ale v porovnání s Lenovem tento Samsung nemá šanci. Jde tedy o to, co chcete. Výkonnější a větší = Lenovo, menší a lehčí = Samsung.

      PS: Sdílené grafické karty výkonnostně samozřejmě nemohou konkurovat kartám nesdíleným, nicméně na běžné používání jsou i ty sdílené dostačující.

  6. 6

    Líba

    Dobrý den,
    mohla bych požádat rovněž o doporučení? Mám starého ASUS A6M, kterého bych ráda vyměnila za lehkou variantu, poněvadž začínám více pracovně cestovat a tahat s sebou tohoto dědečka je nepohodlné. S ASUS jsem velmi spokojená, šlape od r. 2006 v podstatě bez závad, jedině mi vadí lesklý displej, který je na sluníčku prakticky nečitelný. Ráda bych něco lehčího, ne však nutně menšího – budu ho nosit na jednání, ale také psát absolventskou práci, což není na malém monitoru příliš pohodlné. Počítač používám ke klasické kancelářské práci – Word, Excel,outlook, připojení na vzdálený server kanceláře, občas film, hry vůbec.
    Předem děkuji za radu, je super, že takováto možnost na internetu existuje.
    Líba

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za dotaz, rád se podělím o můj názor. Pokud byste chtěla zůstat věrná Asusu (což není vůbec špatná volba), tak mě napadají dvě možnosti: „Firemní“ ultrabook Asus B400A-W3041X, nebo „stylový“ ultrabook Asus UX42VS-W3015H. Oba stroje jsou sice o trochu menší (14 palců), než Váš aktuální notebook, nicméně výrazně lehčí. Přestože si jsou ultrabooky velmi podobné, liší se svým zaměřením. U firemního ultrabooku sází výrobce především na maximální kvalitu zpracování = spolehlivost, u druhého (stylového) ultrabooku poté na větší výkon = výkonnější komponenty. To samozřejmě neznamená, že firemní ultrabook je málo výkonný, nebo že stylový ultrabook je nespolehlivý. :-) Prostě záleží, čeho si více ceníte. Podle toho doporučuji volit.

  7. 7

    Irena

    Dobrý den,
    chtěla bych nějaký business ultrabook se 180 st. otočným displeyem. Bude to můj jediný počítač a budu ho používat pouze pro práci (office, windows), přehrávání videí, prezentace a hlavně budu využívat funkci psaní stylusem. Stylus je podmínkou. Nyní mám Dell, kt. má stylus zabudovaný v těle notebooku, což u ultrabook není podmínkou. Ráda bych něco, co bude mít dobrý poměr cena/výkon a bude mít hezký design. Poradíte? Děkuji. Irena

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den Ireno. Ultrabook s otočným displejem, to je celkem dost specifický požadavek a tudíž není moc z čeho vybírat. Doufám, že jste byla s Dellem spokojena, jelikož právě tato značka je více méně jediná, která takto konvertibilní notebooky dělá. Osobně bych volil tedy nejlevnější (ale stále celkem drahý) konvertibilní ultrabook od Dellu – Dell XPS 12 Duo N-XPS12-N2-521K. Zajímavou (a hlavně levnější) alternativou pro zmíněný Dell jsou poté tzv. tablet PC, ze kterých mne nejvíce zaujal model MSI S20 0M-089CZ. Oba zmíněné modely se bohužel dodávají bez stylusu, tj. ve vašem případě by bylo třeba k nim nějaký ten kapacitní stylus dokoupit. Zde bych doporučil stylusy od firmy Wacom, které pro své notebooky právě např. Dell doporučuje.

  8. 8

    Pavlína

    Dobrý den,
    chtěla bych moc poprosit o radu. Chci koupit svému synovi ultrabook. Má 12 let a je disgrafik, proto má povoleno používat už v primě na gymnáziu notebook. Bude ho každý den nosit do školy, proto bych chtěla, aby byl lehký. Protože rád hraje hry a natáčí videa, která si i stříhá, měl by mít také patřičný výkon. Cena by se měla pohybovat maximálně do 18000 Kč. Prosím, můžete mě nějaký doporučit? Moc děkuji. Pavlína

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den. A má rád syn (červené) ferrari? :-) Jelikož mne nejvíce zaujal ultrabook Lenovo IdeaPad U430 59-377597. Malý, lehký a výkonný. Věřím, že i nějaké ty hry to zvládne. Avšak doma bych doporučil ho připojovat k externímu monitoru/televizi, jelikož 14palcový ultrabook je sice skvěle mobilní a hodně vydrží na baterii, ale na hry a práci s grafikou je to celkem malé. A ještě malá poznámka na závěr, pozor, tento ultrabook nemá optickou mechaniku. Tj. pokud byste ji vyžadovali, podívám se po něčem jiném.

  9. 9

    Iva

    Dobry den Petre,
    Mam na vás prosbu. Sháním notebook či ultrabook za co nejméně peněz, jelikož jsem na mateřské. Potřebovala bych, aby měl h dmi, dále se na něm dobře upravovala videa a fotografie, přečetl a přehrál sdxc, přehrál a vypálil cd, num klávesnice, nelesknouci display, k přenášení jen vyjímečně, ale velice odolný vůči atakum mého malého synka. Měla jsem vyhlidnuty notebook od HP s kovovým tělem kolem 12tis. Kč, ale ty vy nedoporučujete. Mmůžete mi tedy prosím doporučit nějakou alternativu. Měla jsem ntb Acer a vydržel mi 8let, což mi přišlo slušně na to, co zažil, ale asi to bylo spíše štěstí… Předem děkuji.

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle Vámi uvedených požadavků bych se rozhodoval mezi Lenovo B590 59-389046 a Acer TravelMate P453-M-33114G50Makk NX.V6ZEC.011. Oba dva notebooky jsou za daný peníz slušně výkonné. Čtečku karet také mají, nicméně zdali umí konkrétně SDXC karty netuším, když by tam nešly, určitě se dá se za pár korun dokoupit nějaký USB adaptér. No a co se týče odolnosti vůči synovi, tak to bohužel také nevím, ale vsadil bych si na Lenovo. :-)

  10. 10

    Pavla

    dobrý den, sháním nějaký výkonný ultrabook, abych si na něm mohla zahrát i nějaké hry a hned se nevypne a aby něco vydržel.. Jenomže nevím, jaká značka by byla nejvhodnější..Ta cena by měla být tak do 15 000,- ..Poradte mi prosím. Děkuji;)

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, s těmi ultrabooky to není tak snadné. U nich se hraje spíše na nízkou hmotnost a vysokou výdrž baterie, což je samozřejmě trochu v rozporu s herním výkonem. Každopádně i sdílená grafická karta nějakou tu hru zvládne. Do 15 000 Kč bych tedy volil Lenovo IdeaPad U310 59-387078. Pokud byste chtěla stroj lepší, s nesdílenou grafickou kartou, pak je třeba si trochu připlatit např. za ultrabook Gigabyte U2440N 9WU2440N0-CZ-A-001.

      1. 10.1.1

        Pavla

        uvazuju ze si koupim tento notebook: Asus S56CM-XX130H, myslite ze je dobry? chci si tentokrat vybrat dobře. Děkuji za odpoved.

        1. 10.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, ano, Asus S56CM-XX130H je zadané peníze velmi slušný, ale nevím, jestli ho ještě seženete – doprodává se.

  11. 11

    Radka

    Dobrý den, prosím o radu. Sháním notebook/ultrabook s úhlopříčkou 13 nebo 14 palců. Mám ho na domácí využití – úprava fotek, internet, filmy, hudba. Přenášení pouze výjimečné. Cena by měla být do 15tisíc. Líbí se mi notebooky od Sony, ty jste ale nedoporučoval. Co byste tedy doporučil? Děkuji.

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, volil bych Asus X450CC-WX181H, případně jeho levnější variantu Asus X450CC-WX009H. Za danou cenou jsou oba notebooky velmi slušné.

  12. 12

    Laďka

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu s výběrem ultrabooku pro dceru, která jej bude nosit každý den do školy – z čehož plyne požadavek na nízkou váhu a malé rozměry, slušnou výdrž baterie a Windows 8. Také bude užíván na sledování filmů a poslech hudby. Cena cca 20 tis. Kč. Zaujal mě Samsung NP530U3C-A06CZ, jež jste radil již nějaké slečně výše, ale našla jsem, že uvedený ultrabook již není v prodeji (má nějakého nástupce?). Dále jsem měla ve výběru Lenovo Ideal Pad U410, tam mě zase odradila prohýbající se klávesnice (uváděno ve vícero recenzích). Posledním mým tipem byl Dell Inspiration 14z, tam mě zase odrazuje krapet vyšší váha… Můžete mi, prosím doporoučit nějaký ultrabook splňující naše požadavky? Předem děkuji. Laďka

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, doporučil bych Vám Samsung 530U4E-K01CZ. Malý, lehký, kvalitní a s vysokou výdrží na baterii.

  13. 13

    Blanka

    Dobrý den, chtěla bych poradit s koupí ultrabooku pro dceru středoškolačku, požadavky jsou: malá hmotnost, možnost přehrávání filmů, rychlé surfování po internetu, cena do 16 000,- Kč. Líbil se mi Acer Aspire S3 – 391. Co byste mi doporučil vy? Děkuji za odpověď. Blanka

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, volil bych v článku zmiňovaný ultrabook Lenovo IdeaPad U310. Malý, lehký a dostatečně výkonný… A věřím, že se středoškolačce bude líbit. :-)

  14. 14

    Anna

    Zdravím :) potřebovala bych radu s výběrem ultrabooku. Budu ho přenášet – důležitá je pro mě hmotnost (kolem 1,5 kg), obrazovka 13,3″ ideální, větší výdrž baterie a co nejmenší poruchovost (měla jsem notebook značky Dell a vydržel necelé 3 roky). Samozřejmě vím, že je to i o štěstí, jestli zrovna ten jeden kus od určitého výrobce vydrží… Taky bych určitě využila podsvětlenou klávesnici, cena do 20 tis. Plus by mě zajímal váš názor na MacBook Air. Je to již dražší zboží, ale podle spousty lidí hodně kvalitní. Vyplatí se investovat více peněz konkrétně do tohoto produktu, nebo nabízí stejnou službu jako jiné levnější produkty? Děkuji velice za odpověď :) Anna

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, plnohodnotný ultrabook splňující Vaše požadavky je např. Toshiba Portege Z930-14E PT234E-06804SCZ. Ten bych asi být Vámi volil. Co se týče notebooku Apple MacBook Air MD760CZ/A, tak ten (i přes svou cenu) není nikterak výjimečně výkonný, platí se zde spíše právě za ono kvalitní zpracování, operační systém a značku. Pokud si jste tedy ochotna připlatit za kvalitu, MacBook Air určitě není špatnou volbou, ba řekl bych možná, že tou nejlepší.

  15. 15

    Martina

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký notebook alebo ultrabook by ste mi poradil. Využívaný bude na práce do školy, úprava fotiek, pozeranie filmov, počúvanie hudby,internet… Pozerala som sa na tento: Lenovo IdeaPad U510 i3-3217U. Nevedela som nájsť žiadne rezencie, akurát, že klávesnice sa dosť prehýbajú. Čo mi ešte vadí, že baterie nie je samostatná… Viete mi prosím vás poradiť do ceny max. 18tisíc? Mal by mať win 8, obrazovka 14, 15,6 a numer. klávesnicu. S podsvietením klávesnice v tej cene asi nenájdem, že? Ešte sa mi pozdáva značka dell. Ďakujem krásne za odpoveď.

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, notebook splňující Vaše požadavky je tento: Lenovo IdeaPad Z510 59-392796. (včetně podsvícené klávesnice). Klasický 15,6palcový slušně vybavený stroj. Další zajímavou variantou by pak pro Vás mohl být DELL Inspiron 14z N-5423-N2-01. Menší a lehčí 14palcový notebook, který by Vás také určitě nezklamal. Nicméně vzhledem ke svým proporcím však nemá numerickou (ani podsvícenou) klávesnici.

      1. 15.1.1

        Martina

        Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, pozerala som si to lenovo je super, len bohužial na Slovensku ho už nezoženiem, môžete mi prosím ešte poradiť viac modelov? Ja som si našla ešte Lenovo G500 59-392700 – 15.6 palce – 1366 x 768-2.4 GHz-4 GB-Windows 8. A lenovo-ideapad-u510-59-393091, ale to bez podsviet. klávesnice. Čo sa týka toho dell numerická klávesnica musí byť a to podsvietenie, no bola by som rada, keby bolo, ale ked nebude niečo v tej cene tak nie. Ďakujem a prajem pekný deň.

        1. 15.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, rád bych Vám poradil, ale ono bohužel moc není z čeho. :-( Tj. buď koupit notebook bez podsvícení (viz. ostatní komentáře nejen u tohoto článku), nebo si počkat na ten Lenovo IdeaPad Z510, popř. pořídit nějakou jeho dražší verzi.

  16. 16

    Zuzana

    Dobrý den, prosím o radu. Chci si koupit notebook nebo ultrabook, ale nevím moc jaký. Jsem student a často ho budu nosit s sebou, tak bych ráda nějaký lehčí. Využívat ho budu hlavně ke studiu, surfování na internetu a případně nějaký ten film. Obrazovka kolem 14 palců bude ideání. Cena tak do 16.000 Kč. Co byste mi doporučil vy? Děkuji za odpověď.

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, myslím že pro slečnu studentku je jako dělaný Samsung 905S3G v bílém nebo černém provedení. Velmi malý a kvalitní notebook, který neváží ani 1,5 kg. Větší, avšak výkonnější alternativou by poté mohl být např. Asus X450CC-WX181H.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz