O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

52 komentářů

  1. 1

    adam

    Dobry den potreboval bych poradit notebook prevazne na strih videa + obcasne hrani urcite tedy procesor i7 2,4 a vice a min cekam tak 8 gb ram ze? Premyslel sem nad lenovo g50-70 nebo y510 ale tam se bojim ze dve karty budou moc topit a moc zrat. Docela cestuju takze max 15.6 velikost a rozpocet nic moc na to jake mam naroky 20-25 nejvic odpovida asi nektera ta V15 ze? Pripadne doporucil by jste i neco dalsiho (plnohodnotny ssd by byl super ale to se obavam asi nebude moc realne. Dekuji

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pokud hodně cestujete, tak bych doporučoval spíše nějaký model z řad firemních notebooků. Konkrétně mne napadá kvalitní Lenovo ThinkPad Edge E540 20C600LFMC s velmi výkonným procesorem, 8 GB operační paměti ale také hybridním diskem a přijatelnou grafickou kartou. Z vyloženě co nejvýkonnějších modelů mi poté pro vaše použití nejvíce sedí HP Envy 15-k001 J1S53EA, který oproti Lenovu disponuje především výkonnější grafickou kartou.

  2. 2

    Tomáš

    Diky za doporuceni. Co rikate na tento model Lenovo IdeaPad Y50 59-432244? Do clanku by se hodil jako souboj o prvni misto?

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, díky moc za doplnění. Tento model se dlouho držel s průměrnou cenou nad 30 000 Kč, pravděpodobně z toho důvodu mi tedy ze článku vypadl. Máte však pravdu, že za uvedení rozhodně stojí! Jedná se o notebook výkonnostně srovnatelný s prvním uvedeným Acerem.

  3. 3

    Filip

    Dobrý den, sháním nějaký notebook, který mi rozběhne Fifu 15 online a bude velice dobrý pro využití do školy. OS bych asi volil určitě windows. Cena by neměla přesáhnout 30 000. Děkuji Filip

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, velmi lehkým modelem s výkonem vice než dostačujícím na Fifu je MSI GS60 2PL-023CZ. Z cenově přívětivějších je poté skvělou volbou Acer Aspire V15 NX.MQLEC.002.

      1. 3.1.1

        Filip

        Dobrý den, děkuji za radu. Vybral jsem pár notebooků, asi nejvíce mě zaujal tenhle: Asus UX303LB-R4003H. Co si o něm myslíte? Líbí se mi kombinace herního ultrabooku. Bude mít ale šanci rozjet třeba Fifu 15 na plné detaily a GTA V na minimum? A co chlazení a větrák, nebude se moc zahřívat a hučet? Rád bych ho využíval do školy a na hry. Budu rád za co nejpodrobnější odpověď. Děkuji Filip

        1. 3.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, herní notebook to sice není, nicméně vzhledem k parametrům by si měl poradit jak s Fifou na vysoké detaily, tak s GTA na nízké. V plné zátěží bude ultrabook určitě trochu funět, nicméně přehřívat by se určitě neměl. Co se tedy vašeho využití týče, tak jste si pravděpodobně sám našel tu nejideálnější volbu. :-) Teď si jen počkat, až bude tento model dostupný.

  4. 4

    adam

    Dobrý den, děkuji za tipy bohužel u hp je pouze 5400 otackovy disk a ja bych potřeboval alespoň 7200 ale děkuji

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, tak to si poté jedině počkat na novinku Asus F555LB-DM077H (či model Asus F555LB-DM076H v bílém provedení).

      1. 4.1.1

        adam

        dekuji a kdybych trochu zvedl rozpocet rad bych vas nazor na y50-70 co se tyce parametru je vynikajici resp presne to co hledam ani ne moc velky na 15ku a docela i lehky ale je to vykoupene teplotami kdy po internetovych forech jsou stiznosti ze turboboost je tam nemozny (resp. udajne po par sekundach diky teplotam takt pada zpet na puvodni hodnotu) takze clovek dostane pouze procesor o taktu 2.5 ghz. Nemate tento notebook vyzkouseny osobne? zda-li je to tak u vsech. Prip nevite o notebooku s podobnymi tech. parametry ktery ale funguje na 100%? dekuji (klidne i pokud se jedna o pripravovany notebook jestli mam vydrzet mesic dva tak vydrzim)

        1. 4.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, myslíte model Lenovo IdeaPad Y50 59-432244? Osobně o žádných problémech s přehříváním nevím, nicméně pokud zde nějaké byly věřím, že je Lenovo v novém modelu Lenovo IdeaPad Y50 59-442852 odstranilo – osobní zkušenost však s tímto notebookem bohužel nemám.

  5. 5

    Marek

    Dobrý den chci se zeptat jaký notebook kolem 30 000 kč. Chtel bych hlavně velký výkon a rychlost: Lenovo IdeaPad Y50 59-432244 nebo Acer Aspire V15 Nitro NX.MTDEC.002? A chci se zeptat co rozhoduje o rychlosti zobrazovaní, RAM nebo SSD disk? Jaký je rozdíl Full HD TN displej a FULL HD IPS displej?

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z mého pohledu bude ve hrách výkonnější onen Acer, jelikož má o trochu lepší procesor. Co se týče rychlosti zobrazování / načítání, tak základ je samozřejmě dostatek operační paměti (na moderní hraní aktuálně minimálně 8 GB), poté je však již vše především o kvalitním a rychlém SSD. Z displejů na „malých“ noteboocích se poté klaním spíše k IPS, jelikož se jedná o modernější technologii s lepšími pozorovacími uhly, v případě herních monitorů však naopak spíše ke starší TN, jelikož s ní mají monitory z pravidla lepší odezvu.

  6. 6

    radim

    Dobrý den, mohl by jste mi poradit herní notebook a na upravu fotek v jednom v 14 palcovém displeji?

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, notebooky bych sice nenazýval jako herními, nicméně s poměrně slušnou grafikou bych vám ze 14palcových doporučil jedině kvalitní Lenovo ThinkPad Yoga 20DM003XMC, z levnějších 13palcových budou poté super novinky Asus UX303LB-R4003H a Asus UX303LB-C4004H.

  7. 7

    Lukáš

    Dobrý den! Potřeboval bych pomoct. Na kolik pojede tento PC? FPS při Minecraftu? Jestli pojede tak na 110 fps při natáčení a bez natáčení tak na 190? Jestli ano, Tak by to bylo super. Chci natáčet, ale nemám na to vhodný PC. Děkuji. Máte super web ;)

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, konkrétní hodnotu si netroufám říci, jelikož také záleží jak moc máte Minecraft upravený, nicméně s touto sestavou se určitě dostanete bez problému přes 100 FPS, tj. i s nahráváním by měla být hra plynulá.

      1. 7.1.1

        Lukáš

        Moc děkuji.

  8. 8

    Jiří Jarošek

    Zdravím, pane Mlejnku, můžete mi poradit? Koupil jsem ntb Acer Aspire E5-571G NX.MSCEC.003 a chci pro sledování filmů připojení přes WiDi (kabel HDMI mně otravuje). Musím si stáhnout a nainstalovat potřebný software? A nevím, někde píší jen adaptér, jinde že je nutný Belkin WiDi – asi router, mám v to guláš… Budu Vám velmi vděčen za odbornou radu jak to zprovoznit. S přáním hezkého dne Jiří J.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, software ke stažení zde: Intel WiDi Media Share, a pokud máte televizi s WiDi, tak již nic nepotřebujete. Pokud nikoli, je třeba k televizi pořídit onen WiDi adaptér.

  9. 9

    Radek Kohoutek

    Dobrý den, Chtěl bych se zjistit, který z těchto dvou notebooků považujete za lepší? Acer Aspire E17 NX.MNVEC.001 nebo Asus X751LN-TY066H. Děkuji Kohoutek

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, výkonnostně jsou srovnatelné, nicméně vzhledem k vyššímu rozlišení displeje u prvního zmíněného bych volil právě onen Acer.

  10. 10

    Patrik

    Dobrý den, chtěl bych vás požádat jestli byste mi nedoporučil nějaký herní notebook od značky Asus nejlépe z řady G751 do 40 000 Kč. Děkuji.

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, no v podstatě jste si odpověděl sám – takový je jen jeden – Asus G751JL-T7027H.

      1. 10.1.1

        Ondra Kubicek

        Dobry den, objevil jsem Vase stranky a musim rict pokud to vse zvladate sam a jeste odpovidat klobouk dolu! Mam dilema jestli koupit radsi desktop a nebo laptop, prave se rozhoduji mezi Asus G751JL-T7027H a ASUS G20AJ-CZ005S. Primarne na hrani her. prenaseni toho pocitace by nebylo nijak caste. doted sem mel ale laptop tak vaham, jaky podle Vas bude vykonovy rozdil mezi obema sestavami?

        1. 10.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, děkuji vám, času by samozřejmě mohlo být více, ale dokud mne to baví, tak se snažím. Jinak ony herní stroje se opravdu těžko srovnávají, nicméně měl bych-li se o to pokusit, tak ten desktop odhaduji v moderních hrách tak o 20-40 % výkonnější, tj. z pohledu cena / výkon bych samozřejmě volil ten. Uvedeno do praxe – na desktopu si určitě zahrajete vše na maximální detaily, na onom notebooku možná budete muset u těch nejnáročnějších her detaily o trochu snížit (např. na vysoké).

          1. 10.1.1.1.1

            Ondra Kubicek

            Dik za radu, nakonec jsem udelal kompromis a sel do mATX sestavy dle meho vyberu a za cenu asusu jsem pridal i monitor a 256GB SSD misto 128. Diky za rady. Jen ten case jsem mozna mel dat jiny ale snad to bude ok.

  11. 11

    Frederik

    Dobrý den co si myslíte o této sestavě? Rozjela by GTA V a jiné nové hry na plné detaily? Intel Core i5-4590, CRUCIAL Ballistix Elite 8GB (2x4GB), MSI Z97 PC Mate, Fortron PPA7002702, Zalman ZM-Z1, Seagate Barracuda 7200.12 1TB, Gainward GeForce GTX 960 GLH 2GB.

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, hezká sestava… všechny hry na ní rozjedete určitě, GTA V na plné detaily také, jelikož se nejedná o zas až tak náročnou hru. U těch nejnáročnějších her (např. Assassin’s Creed: Unity) počítejte však spíše se středními detaily.

      1. 11.1.1

        Frederik

        Dobrý den. Děkuji za rychlou odpověď. Co bych měl tedy na sestavě změnit abych mohl počítat i s Assassin’s Creed: Unity na plných detailech? Děkuji za odpověď.

        1. 11.1.1.1

          Petr Mlejnek

          To byste musel sáhnout po těch nejvýkonnějších modelech grafických karet, tj. Radeon R9 290X či ještě extrémnější GeForce GTX 980.

  12. 12

    Petra

    Dobrý den, rozhoduji se pro koupi notebooku, protože se chystám na VŠ. Z toho důvodu bych chtěla něco v čem už je OS a aby byl všestranný (určitě ne jen do školy). Takže použití jako něco mezi prací a surfováním po internetu a hraním méně náročných her. Docela se mi zamlouvá značka HP ale může být i jiný. Doporučil by jsme ti nějaký do 15 tis?

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, zajímavou volbou by pro vás mohl být 14palcový Lenovo IdeaPad Flex 14 59-425395 – jeho menší rozměry a nižší hmotnost byste na cestách mohla ocenit. Z klasických notebooků poté nabízí maximální výkon za rozumné peníze model Lenovo IdeaPad Z50 59-432100. Jeho Full HD displej a výkonnější grafickou kartu byste ocenila např. při hraní her či sledování filmů. Vyšší hmotnost je však nevýhodou. Střední cestou by poté mohl být „firemní“ notebook HP 350 K3X87EA nabízející dostatečné parametry společně s větší spolehlivostí.

  13. 13

    Lucie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je notebook Lenovo Z50-75 vhodný pro systémy CAD a podobné programy, a na hry (např. Minecraft, WoWko). Potřebuji notebook do 15 000 Kč a chtěla bych od značky Lenovo. Mohla bych se zeptat na Váš názor? Děkuji za odpověď

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pro vaše použití by to ideálně chtělo alespoň 8 GB operační paměti a nějakou výkonnější grafickou kartu. Jako nejlepší volba se mi pro vás jeví Acer Aspire E15 NX.MQ0EC.010. Z portfolia Lenova se v této cenové relaci poté nabízí Lenovo G510 59-425071 nebo Lenovo IdeaPad Z50 59-432100, oba modely však mají pouze 4 GB RAM, tj. v případě nedostatku by bylo nutné další modul pamětí dokoupit.

  14. 14

    Michal Kijonka

    Dobrý den, já osobně jsem volil model který je zde zmíněný (Acer Aspire V15 Nitro NX.MTDEC.002) a musím uznat nemohu si ho vynachválit tedy až na to že USB, LAN, HDMI, jack a napájení je na pravé straně… a redakci bych měl opravit Battlefield 4 a ACC Unity zvládá na maximální detaily :)

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Skvělé, díky moc za zpětnou vazbu! :-)

  15. 15

    David

    Dobrý den, mohl byste mi doporučit nějaký herní notebook do 30 000 kč? Aby měl optickou mechaniku a váhu max. kolem 3,5 kg. Koukal jsem na nějaké acery, ale nekteří říkají že je acer špatná značka. Děkuji za odpověd

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz obsah článku. Nejvýkonnější je první uvedený Acer. Mám ho osobně vyzkoušený a musím říci, že společnost Acer šla výrazně nahoru. Nemá sice optickou mechaniku, nicméně tu můžete v případě potřeby dokoupit jako externí. Pokud byste však trval na notebooku s mechanikou, nabízí se například varianta MSI GE60 2PE-062CZ.

  16. 16

    Helena

    Dobrý den, jaký by jste mi doporučil notebook nejlépe v cenové hranici okolo 15 000,-Kč, aby měl 1 000 GB paměti a ful hd rozlišení displeje. Potřebuji na něm provádět zejména foto a video úpravy, pak běžné surfování a děti hry. Děkuji za odpověď.

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Lenovo IdeaPad Z50 59-440854, popř. s dvojnásobnou operační pamětí (kterou při úpravách fotek a videí určitě využijete) – Lenovo IdeaPad Z50 59-432123.

  17. 17

    Monika

    Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit nějaký slušný notebook do práce i na zábavu. Bohužel ale nemám k dispozici 30 000, ale jen 20 000. Notebook by měl zvládat jednodušší práci v Adobe Illustratoru, úpravy více fotek zároveň (jde o vypočítávání plochy na fotce podle parametrů, v matlabu a musí jich zvládnout zároveň až 120, ale opravdu nevím jak to funguje), software Statistica a taky psaní dlouhých dokumentů ve wordu s odkazy na literaturu. Ze zábavy by mi stačilo si občas zahrát Diablo 3. ;-) Bohužel se v tomto až tak nevyznám a můj 6 let starý acer už to nezvládne. Děkuji za odpověď.

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, doporučil bych vám buď Asus F555LB-DM072H s rychlým 7200otáčkovým diskem nebo Acer Aspire E5-572G NX.MV2EC.001 s diskem hybridním. Oba modely v této cenové relaci výkonnostně nejzajímavější, pro vaši práci tedy více než dostačující a s Diablem III by si měly také poradit (i na plné detaily).

  18. 18

    Petra

    Dobrý den, mohl byste mi doporučit nějaký notebook max. do 15tis. na použití: kancelář (MS Products), fotky, sledování videa (you tube a další), internet, občas na zahrání nějaké méně náročné hry – pro dceru. Měl by mít CD/DVD mechaniku, numerickou klávesnici, HDMI, rozliš.15,6, dobrou optiku. A aby se nesekal, když toho budu mít více otevřeného na ploše nebo při sledování videí. Děkuji za odpověď a za Váš čas.

    1. 18.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Petro, doporučil bych vám Acer Aspire E15 NX.MQ0EC.010 jakožto jeden z nejvýkonnějších notebooků do 15 000 Kč. Bez problému si poradí se vším, co zmiňujete, včetně náročnějších her na snížené detaily. Z levnějších možností se poté nabízí Lenovo IdeaPad Z50 80EC004XCK, který by měl být pro vaše použití taktéž dostatečný.

  19. 19

    Honza

    Dobrý den, chtěl bych poradit s výběrem notebooku vhodným pro systémy CAD, úpravu fotek a videí a občasné hraní. Rozhoduju se mezi Acer Aspire E15 NX.MQ0EC.010 a Lenovo IdeaPad Z50 59-432384. Předem díky za radu popřípadě prosím o doporučení jiné varianty.

    1. 19.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, vzhledem k vašem účelu použití věřím, že využijete Full HD displej, tj. šel bych určitě do výkonnějšího Lenova. Za mě bych vám však ještě doporučil zvážit model Lenovo IdeaPad Z50 59-432123, který má sice o trochu slabší procesor, ale má Windows v ceně a je o 1000 Kč levnější.

  20. 20

    Jaroslav

    Dobry den, hledám herní NB za cca 30 000 kc. Hrál bych na něm hry napr. Mafia 2, GTA 5 atd. Chtěl bych aby měl alespon 8 GB RAM, 1 TB HDD a více jádro s taktem alespon 2,7Ghz. Jaky NB byste mi doporucil?

    1. 20.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz obsah článku – doporučil bych vám první uvedený Acer.

  21. 21

    Marek Dlouhý

    Dobrý den. Již delší dobu sleduji váš portál a jsme velice rád že jsem na vás narazil. Chtěl bych vás poprosit o radu co se koupě ntb týče. Bohužel maximální cena do 16 000,- Možná bych byl radši i za cenu do 15 000,- Přál bych si něco výkonného ale zároveň i malého takže né moc velkou úhlopříčku. Co se týče toho Lenova tak něco podobného ale menší provedení :D Sám jsem koukal na tyto typy: Lenovo G70 80HW000QCK, Lenovo IdeaPad Flex 15 59-431828. Uvítal bych grafickou kartu podobnou NVIDIA GeForce 840M nebo jí podobně výkonné… Vím že mám hodně požadavků ale budu rád za vaši radu.! Děkuji moc za váš čas!

    1. 21.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz jeden z předešlých dotazů, popř. ještě můžete zvážit modely Lenovo IdeaPad Z50 59-432100 a Lenovo IdeaPad Z50 80EC00DKCK s menší operační pamětí, ale Full HD displejem.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz