O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

33 komentářů

  1. 1

    Zdeňka Machová

    Dobrý den, velice Vám děkuji za užitečné stránky. Mám dotaz ke koupi ntb. Potřebuji jej jak pro studium, tak pro práci kde vytvářím jednoduché prezentace, dokumenty, tabulky. Ve škole pro seminární práce atd. Teď však nevím jestli chromebook nebo klasický ntb. Můžete mi poradit? Vybrala jsem si od Asus X200LA-KX034H nebo Asus X555LA-XX061H nebo je vhodný i chromebook? Líbí se mi u nich velká výdrž baterie.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pro vytváření semestrálních prací budete pravděpodobně potřebovat pokročilejší úpravy dokumentů ve Wordu, tj. ve vašem případě bych šel spíše do klasického notebooku s Windowsem. Doporučuji mrknout na nedávný článek o slušných levných noteboocích, kde se mi jako nejlepší volba pro vás jeví model HP Pavilion 15-r003 J1R88EA.

      1. 1.1.1

        Zdeňka Machová

        Velice Vám děkuji za radu a doporučení. HP se mě líbí a popis i recenze jsou též dobré. Přeji Vám hodně zdaru při Vaší užitečné a skvělé práci.

  2. 2

    Hana

    Dobrý den, velmi mě zaujal tento přístroj, dosud mám Acer Aspire One, ale už dosluhuje, hledám náhradu. Na Windows netrvám, ntb využívám hlavně také ke sledování filmů .. tady můj dotaz, jak moc je vhodný pro stahování, příp. jaký je vhodný nainstalovat program ke sledování /VLC asi nehrozí/.. jsem laik a netuším, co Chrome zvládá, nechám si ráda poradit .. :-) .. a co takový Viber, když se Skype nelze počítat? Děkuji předem za info!! Hana

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pro přehrávání stažených videí není chromebook zrovna ideální, jelikož nepřehraje všechny formáty (je stavěn pro sledování online filmů). Tj. pro vaše použití bych vám doporučil spíše klasický notebook v podobné cenové relaci, např. HP Pavilion 15-r004 J1R90EA.

  3. 3

    Petra P.

    Dobrý den, i já bych se Vás ráda zeptala, jaký notebook byste mi doporučil. Preferuji značku Asus, líbí se mi ty ve stříbrných barvách, není podmínkou, a cena by měla být do/okolo 25 000, pokud pro mě doporučíte dražší, nevadí, hlavně, abych s ním byla spokojená. Notebook chci používat de-facto pouze k brouzdání na internetu, přehrávání filmů, hudby a především k hraní her, nějaké ty akční a fantasy rpg, strategie, simulátory. Serie her, jako jsou: GTA, Mafie, Warcraft, The Elder Scrolls, Bloodryne, Sims, Zaklínač, atd, a pak samozřejmě i ty novější, aby mi notebook vydržel na pár let. Notebook budu používat doma, důležité je větší rozlišení a větší ram. Předem velmi děkuji za odpověď a Váš čas. S pozdravem, Pospíšilová

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, vezmu-li v potaz váš požadavek na barvu, tak bych přemýšlel o notebooku HP Envy 15-k001 J1S53EA, ten je v poměru cena / výkon velmi dobrou volbou. No a přidám-li k tomu vaši preferenci značky Asus, tak bych šel do modelu Asus N551ZU-CN007H. Ten má oproti předchozímu HP 4jádrový procesor a velký SSD disk, tj. za ten příplatek to dle mého názoru stojí.

  4. 4

    Jan Dostál

    Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem ntb. Chystám se na vš, notebook by tedy sloužil ke studijním účelům. Zároveň bych jej chtěl využívat na hraní her. Primárně CS: Global Offensive, měl by však rozjet i novější hry se solidním fps. Úplně ideální volba by byla bez OS, protože preferuji Windows 7. Předem děkuji za radu a také za tento velmi užitečný web.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, nedal jste mi rozpočet, takže předpokládám, že co nejnižší. :-) V tom případě bych hledal notebook alespoň s grafickou kartou GeForce 840M – aby vám šly spustit i novější hry, byť na nízké detaily. Za zajímavě modely s dobrou cenou tedy považuji buď Acer Aspire E15 NX.MQ0EC.010 nebo Asus X555LN-XO163H. První s lepším procesorem, druhý s rychlejším pevným diskem (7200 ot./min.)

  5. 5

    Petr Hejnal

    Dobrý den, rád bych se zeptal na notebook, který je schopen zvládnout hru Witcher 3. Osobně mám nejraději desktopy ale pracuji v zahraniční a rád bych tuto hru také zahrál byť třeba jen v nižším rozlišení, proto hledám cenově dostupnější notebook. Velmi děkuji.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, aby hra při snížených detailech běžela plynule, doporučil bych notebook minimálně s grafickou kartou GeForce 850M či 950M. Z nejlevnějších modelů se nabízí například Acer Aspire V7-582PG NX.MTCEC.007. Výrazně lepšího herního zážitku byste však docílil s ne až zas o tolik dražším notebookem Acer Aspire V15 NX.MQLEC.002, který má nejen lepší grafickou kartu, ale také větší operační paměť a výkonnější procesor.

  6. 6

    Matěj Červený

    Dobrý den, potřeboval bych poradit s PC. Nepotřebuji drahé PC, jelikož ke hraní náročnějších titulů mám PS4. Chtěl bych PC, které by mi rozjelo CS:GO na 150 fps, na střední-vysokou grafiku. Děkuji za odpověď. :)

  7. 7

    Matěj

    Dobrý den, předem se omlouvám, že odbočuji od tématu, ale chtěl bych se zeptat jak dobře je na tom s výkonností tato pc sestava (jestli jde vůbec sestavit), nebo jestli je lepší vaše pc sestava za 14000, a jestli bych popřípadě na jedné z této sestav rozjel hry jako GTA 5, CS:GO alespoň na 60 fps, Far Cry 3 na full detaily? Předem děkuji

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, obsah vašeho košíku v e-shopu si bohužel nejsem schopen prohlédnout, nicméně sestava za 14 000 Kč z mého článku si s CS:GO na plné detaily poradí určitě, s GTA 5 a Far Cry 3 poté na snížené detaily také. Far Cry 3 na plné detaily však určitě ne, je to sice hra starší, avšak graficky náročná.

  8. 8

    Luboš Doležal

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na 15,6″ notebook s nejlepším poměrem cena/výkon do 20 000 Kč? Počítač bude používán na běžnou práci na internetu, multimédia a příležitostně bych si na něm rád zahrál nějakou novější hru. Předem děkuji za odpověď.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v této cenové relaci bude díky grafické kartě nejvýkonnějším Acer Aspire V7-582PG NX.MTCEC.008, ostatními parametry (operační paměť, rozlišení displeje) však příliš neoslní. Mou volbou do 20 000 Kč by tedy byl Asus F555LB-DM076H, který má sice grafickou kartu slabší, avšak celkově jsou jeho parametry zajímavější / vyrovnanější.

  9. 9

    Zdena

    Dobrý den pane Mlejnku, chci Vám poděkovat za Vaše články, protože pro mě jako běžného uživatele a ne odborníka je to velice užitečné a nápomocné. Jelikož se blíží narozeniny mého manžela a jeho notebook je již více než 6 let starý a zároveň mechanicky poškozený, chci pro něj vybrat nový. Původně jsem doufala, že pořídím notebook do 7 tis., ale po přečtení Vašeho článku z března (nejlevnější notebooky) jsem nakonec vybrala Lenovo B50 59-428936 za necelých 11 tis. Chci se zeptat na Váš názor, zda mi výběr potvrdíte. Manžel je běžný uživatel, občasná kancelářská práce, internet, fotky, žádné hry ani filmy. Nenašlo by se ještě něco srovnatelného s nižší cenou nebo je toto opravdu minimum, aby notebook normálně fungoval? Velice Vám předem děkuji za Váš čas a odpověď. Z.

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, Zdeno, také vám děkuji za dotaz. Za 11 tis. Kč bych pro vaše použití volil spíše model Lenovo B50 59-428895 s grafickou kartou od Intelu. Pokud bystě však chtěla ještě nějakou tu korunku ušetřit, doporučil bych vám notebook Lenovo B50 59-435260, který bych řekl, že pro vás bude také dostačující.

  10. 10

    Iva Zemánková

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na názor na Acer Aspire Switch 10 NT.MX1EC.002 a take na Asus T100TAF-BING-DK020B nebo zda doporučujete nějaký jiný lepší tablet/notebook 2v1 do cca 8 tisíc. Předem děkuji za radu.

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, vzhledem k nepříliš dobrým parametrům těchto strojů bych osobně nedoporučil ani jeden. Když už nějaké levnější 2v1 zařízení s Windowsem, tak jedině Asus T100TAM-BING-DK014B s alespoň 500GB pevný diskem.

  11. 11

    Petr

    Dobrý den, který z těchto notebooků byste preferoval? http://goo.gl/YqSHvc Hledám nějaký levný a lehký notebook do školy na programování a na cesty, s dlouhou výdrží baterie. Nebo měl byste nějaký jiný tip? :)

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z takto nízkorozpočtových notebooků bych přemýšlel asi jedině o Acer Aspire E3-112 NX.MRPEC.001, jelikož má na současné poměry alespoň trochu použitelný procesor.

      1. 11.1.1

        Petr

        Děkuji za radu. Ještě pokud můžu odbočit jen od základních funkcích, vyplatí se zainvestovat trochu více a získat lepší cena/výkon? Řekněme třeba do takových 10-11 000 Kč? Že bych mohl rozjet alespoň pár nenáročných her? (Hearhstone, LoL). Například Acer Aspire E14 NX.MPBEC.001 z minulého článku je teď ve slevě za 10 000 KČ. Vyplatí se pořád, nebo už je nahrazen výhodnějšími typy? Děkuji moc za vaší ochotu :)

        1. 11.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, když už něco na hry alespoň trochu použitelného, tak to chce notebook s nesdílenou grafickou kartou, např. Lenovo B50 59-435349 či novinku Asus X552MJ-SX002H. Jsou to však již notebooky větších rozměrů.

  12. 12

    Hana

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na notebook kolem 13 500 Kč. na kterém by bylo možné hrát novější hry (vzhledem na cenu tak asi na nízké detaily :) ) Přemýšlela jsem nad Acer Aspire E5-571G NX.MLZEC.001. Co na nej říkáte nebo doporučujete lepší? (Má OS Linux, při přeinstalování na Win 7 by se stratila záruka?) Děkuji předem za odpověď

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, výkonnostně je tento model určitě tím nejzajímavějším a přeinstalovat systém si samozřejmě můžete bez porušení záruky, podpora Windows 7 však u tohoto notebooku není ideální. Proto bych zvážil spíše alternativu v podobě modelu Acer Aspire E5-572G NX.MQ0EC.009, kde máte již Windows (8.1) v ceně, což slibuje bezproblémové používání a upgrade na Windows 10 zdarma.

  13. 13

    Jakub

    Dobrý den, přemýšlím o tomto notebooku: Acer Aspire V15 NX.MQLEC.002 a chci se zeptat jestli je pro mě použitelný (pravák) když jsou všechny konektory na pravé straně, zdali mně to nebudě nějak omezovat. A ještě se chci zeptat jak je to asi s životností těchto notebooků, protože jdu na střední a chci aby přežil alespoň 4 roky, budu se o něj starat co nejlépe, ale víme jak to chodí s tou dnešní kvalitou. děkuji J.

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, za ty peníze je to notebook skvělý a řada Nitro je i poměrně dobře zpracovaná, tj. věřím, že při slušném zacházení 4 roky vydrží. Konektory by byly určitě praktičtější na levé straně, nicméně nemyslím si, že by vás to mělo nějak výrazně omezovat – jen bude třeba mít ruku s myší trochu dále od notebooku.

  14. 14

    Xoxy

    Dobrý den. Chtěl bych si koupit notebook (hlavně na hraní her) okolo 25 000 Kč. Nejlépe mě osobně vyšel tento model: MSI GE60 2PL-657CZ. Víte o nějakém lepším kusu v této cenové relaci? S cenou bych už ideálně nechtěl jít výše. Nebo byste mi doporučil počkat na nějaký model, který by například byl dostupný někdy v létě?. Děkuji za odpověď.

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, doporučuji mrknout na nedávný článek o herních noteboocích do 25 tis., uvedený Acer s výkonnější grafickou kartou než ono MSI se dá sehnat již za cca 23 000 Kč. Ještě výkonnější ve hrách poté bude novinka Lenovo IdeaPad Y50 59-442851, kde je již grafická karta GeForce 960M. Uvedené modely sice nemají 4jádrový procesor jako MSI, ale díky své grafické kartě na tom budou ve hrách o trochu lépe. Jinak uvedé MSI je za ty peníze také super (řekl bych kvalitnější) stroj, tj. pokud se vám libí více, tak proč ne, zas takový výkonnostní rozdíl tam není.

      1. 14.1.1

        Xoxy

        Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat jak moc velký rozdíl u hraní bude, když disk u MSI má 7200 otáček za minutu, zatímco Acer i Lenovo pouze 5400 otáček (ale mají hybridní: hdd +sdd).

        1. 14.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, v praxi asi takový, že s hybridním diskem vám rychleji naběhne operační systém, disk 7200otáčkový bude však rychleji kopírovat větší objemy dat.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz