O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

12 komentářů

  1. 1

    Klára

    Dobrý den, sháním notebook na používání internetu a psaní dokumentů, nebudu na něm hrát hry ani upravovat videa. Našla jsem si tyto: Lenovo G50 80G000K1CK, Acer Aspire E15 S NX.MRWEC.016, Acer Aspire E15 NX.MSFEC.002, Lenovo G50 80E300PYCK. Který by jste mi doporučil? Děkuji za odpověď

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z uvedených notebooků je nejlepší volbou poslední zmíněný Lenovo G50 80E300PYCK, pokud se vám tedy ještě podaří jej sehnat. Nejlepší alternativou v této cenové relaci by poté byl Acer Aspire S1-512 NX.MRWEC.020 s procesorem a grafickou kartou od Intelu.

  2. 2

    kozina

    Prosím vás z to co zde uvádíte nelze ale určit vlastně nic připadá mi to, že děláte pouze reklamu… POŽADUJI KONKRÉTNÍ PARAMETRY: Pozorovací úhly – Velice důležité jsou pozorovací úhly, které by v dnešní době neměly spadnout pod 176° v obou směrech při kontrastu 5:1. Pokud si totiž sednete ve více lidech před televizi s malým pozorovacím úhlem, tak si půlka návštěvy bude stěžovat, že nic nevidí, nebo vidí málo kontrastní obraz. Velice dobré jsou v tomto ohledu televize s S-IPS panelem. Ty totiž poskytují nejen velmi dobrý kontrast při extrémním úhlu, ale také naprosto perfektní obraz co se barevnosti týče. Odezva – A protože se jedná o LCD technologii, platí zde podobná pravidla jako u LCD monitorů a to hlavně v odezvě. Pokud by odezva byla příliš dlouhá, tak se může stát, že některé velmi rychlé scény budou hodně rozmazané, díky čemuž „trhají“ oči. Dobrá udávaná odezva dnes nepřesahuje 8 ms. Rozhodně nekupovat televize s odezvou 25 ms apod., které jsou už značně zastaralé a obvykle jde o skladové zásoby. Jas a kontrast – Když už jsme u těch obrazových vlastností, zaměříme se i na jas a kontrast. Jas je u televizí velmi důležitým faktorem. Nízký jas znamená, že při přímém slunečním svitu neuvidíte z obrazu prakticky nic. Pokud bude jas dostatečně vysoký (500-600 cd/m^2), tak zkrátka slunce přebije a můžete si i za letního odpoledne vychutnávat svůj oblíbený film. Neméně důležitým faktorem je kontrast. Dnešní televize dosahují kolem 1500:1, což je již velmi dobrá hodnota, avšak výrobci jdou ještě dále a využívají tzv. dynamického kontrastu. Kdo a kde a z jakých součástek (původ) TV vyrábí. To jsou jen opravdu základní parametry týkajících se obrazových parametrů, ale obraz považuji za to nejdůležitější.

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za vyčerpávající doplnění článku. Máte samozřejmě pravdu, bohužel právě tyto parametry však většinou v podstatě žádný z výrobců oficiálně nezveřejňuje. Na druhou stranu aby si každý z nich udržel konkurenceschopnost, drží se zpravidla právě oněch hodnot, které uvádíte. U všech výše uvedených televizorů je tedy doba odezvy v rozmezí 5-8 ms a pozorovací úhly cca 176-178 °, což jsou v podstatě limity používaných IPS panelů. S jasem a kontrastem je tomu podobně, za standard u kontrastu lze považovat rozmezí 1000:1 až 2000:1 + dynamický kontrast. Tyto parametry tedy ve článku záměrně neuvádím, jelikož by měly být zaprvé u všech moderních televizí srovnatelné, a zadruhé je (bohužel) nejsem schopen oficiálně podložit. Na závěr si ještě dovolím doplnit jeden parametr, kterým je frekvence. Ta by u každé nové TV měla být minimálně 100 Hz, v případě aktivní 3D televize poté 200 Hz. I toto je však v současné době v podstatě standard, tj. i všechny výše uvedené modely mají nad 200 Hz. Proč je lepší nižší doba odezvy a vyšší frekvence vysvětluje můj článek o herních monitorech.

  3. 3

    karel

    Dobrý den, mohl bych poprosit o informaci: LED smart televize 43″. Jaký typ televizoru byste mi doporučil ohledně spolehlivosti, ovládání a funkcí, DVB-S tuner atd. Děkuji za odpověď.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z cenově přijatelných kvalitních modelů by mou volbou číslo jedna byla TV Samsung UE43J5672, se 4K rozlišením poté LG 43UF6907. Z televizorů s 3D by dále mohla být skvělou volbou televize Sony Bravia KDL-43W805 s operačním systémem Android.

  4. 4

    kozina

    V Čechách prodávají elektroniku lidé kteří tomu vůbec nerozumí. Nedávno jsem psal na zákaznickou podporu Panasonic – odpověď vůbec nic jen snůška nesmyslů. Proto doporučuji všem kteří nechtějí kupovat zajíce v pytli upřít pozornost na zahraničí stránky jako příklad uvádím: Rtings.com. Zde najdete opravdu vyčerpávající informace, bohužel některé modely jako např. Vizio ale v Čechách nekoupíte, což je veliká chyba protože právě tato značka má velmi dobré parametry, cenově je také velmi zajímavá. VIZIO je Kalifornská firma založená v roce 2002, velice schopná a začíná tvrdě konkurovat světovým značkám. Zde jsou jejich stránky: Vizio.com. Máme otevřen v Čechách Amazon, tak můžeme bezproblémově nakupovat v zahraničí a to také v mnoha případech za nižší ceny a top modely. Parametry televizorů hledám také zde: Dell.com. Z praktického hlediska je také dobré si vzít při výběru televizoru vlastní přehrávač, já používám HDD Xtreamer.

  5. 5

    Kamil Černý

    Dobrý den, pročetl jsem Vaše precizní internetové stránky. Rád bych si od Vás nechal poradit ohledně výběru LCD TV. Vybírám úhlopř. 50″ (55″). Zatím se mi nejvíc líbí modely od Sony (navíc na ně mám 20% slevu). Nevím jakou vybrat, jestli Sony Bravia KDL-50W755C, nebo Sony Bravia KDL-50W807. 3D funkce mě vcelku nezajímají, požadavkem je výborný obraz, satelitní tuner – max. cena 25 tis.. (KDL55W807C můžu mít za necelých 24tis.). Případně jinou značku? Děkuji.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pokud bych se měl rozhodnout mezi vámi uvedenými modely, tak bych bral za tu cenu spíše ten druhý s aktivním 3D. Osobně bych však v této cenové hladině volil spíše větší TV Samsung UE55J5502, což je taková jistota. Ty Sony televize budou mít obraz určitě super, nicméně onen lákavý systém Android zas tak lákavý není, jelikož se jedná o první modely s tímto systémem, tak to ještě nemá Sony úplně odladěno a na funkčnosti to spíše ubírá, než přidává.

    2. 5.2

      kozina

      Vážený já bych Vám doporučil např. Panasonic TX-47AS750E. Má IPS panel což Vám doporučovaný Samsung nedokáže nabídnout. Test tohoto modelu je zde. Pochopitelně lze vybírat i s větší obrazovkou. Modely s IPS panely jsou již dotažené k dokonalosti a to nejlepší právě představuje Panasonic který se opět vrací na popředí a jako žhavou novinku představil OLED. Samsung již zůstává pozadu navíc spolehlivost Samsungu je průměrná asi na úrovni LG. Přece jenom Japonci si držejí primát. Na závěr bych ještě doporučil Toshibu která je lacinější používá také IPS panely zde. Dotazy rád odpovím na ostracik@seznam.cz nebo mne najdete HDclubech…

      1. 5.2.1

        Petr Mlejnek

        Dobrý den, děkuji za doplnění. Vámi uvedený Panasonic je rozhodně dobrou a skvěle vybavenou volbou, byť je „pouze“ 47palcový. Nemohu s vámi však souhlasit v tom, že „Panasonic si drží primát“. Bylo tomu tak u plazmových televizorů, kde byla tato společnost jednoznačnou jedničkou, to je však několik let zpátky. Mezi průkopníky v „nejmodernější“ OLED technologii patří především Sony a LG, kde LG prodává již řadu těchto televizorů. Cca rok zpět se dokonce spekulovalo o tom, že OLED panely bude LG dodávat i právě pro Panasonic. Za konkurenční prostředí jsem ale samozřejmě rád a velice mne potěšila zpráva, že Panasonic přichází s vlastním OLED.

        1. 5.2.1.1

          kozina

          Teda p. Mlejnek jak to, že Panasonic není nejlepší dostal jako jediný na světě ocenění: THX certifikát. Zde kompletní info. Za další – byť je „pouze“ 47palcový – vždyť uvádím dokonce LED TV Panasonic TX-55AS740E.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz