O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

31 komentářů

  1. 1

    Adam

    Rád bych se zeptal, jestli tento počítač dokáže rozjet kupříkladu CS:GO na vysoké/nejvyšší detaily, děkuji.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, úplně bez problému na maximální detaily při Full HD rozlišení (125+ FPS).

  2. 2

    Adam Michna

    Dobrý den, nechcu znít jako nějaký „hater“, ale dle mého soudu je osazení počítače SSD diskem o kapacitě 120 GB žalostně málo. Ano, je to levnější varianta než 1 TB klasický disk a uvádíte v článku, že by bylo vhodné ho dokoupit, ale z vlastní zkušenosti (mám ASUS G55 s 120 GB SSD + 750 GB klasický disk) vím, že víceméně celý disk zabere windows a další nezbytné programy (Adobe, Office, nějaký přehrávač, atd.) u mě osobně to zabírá přes 80 GB místa a mít pouze 40 GB na hry mi přijde dosti málo. Sice uvádíte, že není pouze na hraní her, ale pokud by uživatel hrál občasně nějakou online hru (World of Tanks, WoW, SW: The Old Republic, atd.) a k tomu nějaké GTA, tak by mu kapacita SSD jistě nestačila. Zkušenější uživatelé to pravděpodobně ví, ale pokud si někdo skládá svůj první PC, mohl by udělat tímto nákupem chybu. Myslím si, že jako základ by měl být klasický disk a pouze jako možnost dokoupit SSD. Vím, že je to na úkor výkonu, ale pokud se Vám na HDD vleze jedna, maximálně dvě hry, tak si myslím, že jde výkon stranou. Doufám, že můj komentář nevyzněl nějak hloupě, nebo agresivně, jenom, jestli by to nestálo za úvahu. S pozdravem Michna Adam

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za perfektní komentář, máte naprostou pravdu a plně s vámi souhlasím. Pokud je toto pro někoho jeho první počítač, určitě je vhodnější zvolit klasický tisk o větší kapacitě. Tato sestava byla však původně pro uživatele, který použití SSD disku požadoval, jelikož pro většinu svých dat používá výhradně disky přenosné. Chceme-li být však více obecní, určitě je vhodnější vámi uvedené řešení, které jsem pro ostatní čtenáře zvýraznil.

    2. 2.2

      Michal

      Tahle sestava je mířená opravdu jen pro hráče. Dále bych rozlišoval hráče co sbírají hry na kompu a ty kteří je hrají. Win 10 zabírají cca 20GB (dle system requirements na ofiko stránkách.) Přidejme tomu cca těch 10 GB na flash atp. (dostatečný overkill) a 90GB na hry only je dostatek. Celkově je toto Budget computer a nejvíce se šetří na disku, z mé strany bych koupil jinou grafiku a zase zainvestoval do disku. Je to věc názoru a není to hate. S pozdravem Michal Štěrovský

  3. 3

    M

    Dobrý den, chtěl bych si nechat sestavit pc na czc.cz. jedná se kancelářský počítač, takže převážně práce v MS office a internet. Mohl by jste mi doporučit nějakou základní sestavu včetně OS cca kolem 10-12 tis.? Jedná se mi o samostatný počítač bez monitoru a ostatních doplňků. Má sestava zatím vypadá takto. Mockrát děkuji za pomoc a ochotu.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z již hotových sestav bych vám doporučil CZC Pracuji Intel i3-6100/B150M/8GBDDR4/1TB/W10. Tento počítač sice nemá SSD, nicméně jinak je perfektně vyvážen – výkonnější procesor, dvojnásobná operační paměť, spolehlivější zdroj. Každopádně co se týče vámi uvedené sestavy, tak za ty peníze je to také dobrá volba – pro vaše použití určitě dostatečná.

    2. 3.2

      Michal

      Ahoj, pokud ti nevadí počítač založen na amd platformě tak vřele doporučuji procesor A10-7850 (Má vestavěnou grafiku a na kancelářské věci bohatě postačí. Kdyby něco jsi potřeboval napiš mi na sterovsky.michal@gmail.com tam o tom můžeme pokecat :-)

  4. 4

    Martin

    Dobrý den, chci se zeptat na alternativu procesoru se čtyřmi jádry (nejlépe Intel). Samozřejmě počítám s tím, že se už nevejdu do limitu 15 000, ale to nějak zvládnu. Předem děkuji za odpověď.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, volil bych procesor v produktové řadě následující, tedy Intel Core i5-6400.

    2. 4.2

      MARTIN

      Dobrý den pokud zvolíte procesor Intel bez označení K volil bych jinou desku aby ten procesor šel přetaktovat :-) A v současné době bych PC nekupoval ale raději počkal měsíc až budou v prodeji grafické karty AMD RX 480 eventuálně levnější AMD RX 470 :-) Navíc Grafické karty Nvidia nemají plnou podporu DX 12 a v současné době si takovou kartu může koupit vážně asi jen trouba. Ted k procesoru i-3 ano je to opravdu dobré dvoujádro za předpokladu že použijete jinou základní desku lepší chladič a procesor si přetaktujete na 4500-4600 Mhz. Druhá možnost je koupit AMD FX 8300 za stejnou cenu máte 8 jader sice pomalejších ale je jich 8 a dají se také bez problému přetaktovat na 4600 Mhz když se nebojíte a máte pořádné vodní chlazení dá se jít i přes 5000 Mhz. (cena stejná jako za i-3 2 jádra) A dovolil bych si říct že toto FX rozhodně i-3 ve všech nových hrách roznese na kopytech :-) Ještě bych jen chtěl dodat že nejsem fanda do AMD jen dávám přednost tomu lepšímu v dané ceně a osobně vlastním i-7 Skylake 6700K a grafiku GTX 970 kterou snad letos nahradí karta od AMD.

  5. 5

    V

    Dobrý den, chtěl jsem do této sestavy AMD procesor tak jsem tam dal AMD FX-8370E a základní desku MSI 970A SLI Krait Edition a tuto operační paměť ADATA 8GB KIT DDR3 2133MHz CL10 XPG Series 1.0 a vše ostatní nechal bude to celé kompatibilní? Předem děkuji za odpověď.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, je to v podstatě úplně jiný počítač, ale ano, takto to může být. :-)

  6. 6

    Tonda

    Rád bych se zeptal, jestli tento počítač dokáže rozjet kupříkladu GTA V na normální/vysoké detaily, děkuji.

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, úplně bez problému na vysoké detaily 60+ FPS.

  7. 7

    honza

    Dobrý den, omlouvam se že to není k teto sestavě ale k moji. Zajímalo by me, jak je na tom tato PC sestava, a jestli nějaké komponenty se nedají nahradit jinými aby byli stejně výkonné. Popř, tento PC nějak zlevnit. Na PC bych si chtěl zahrát nějaké hry, ve full hd, např, gta V, far cry, tak aby jeli stabilně na vysoké detaily. Díky :)

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, takto vaše sestava může být. GTA dá na vysoké detaily bez problémů, starší díly Far Cry také. Nejnovější Far Cry Primal poté počítejte spíše na střední detaily.

  8. 8

    Ferdinand

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak by si obstála tato sestava. Od sestavy bych požadoval, rozjetí novějších her alespoň na vysoké detaily, hry jako Witcher 3, AC Syndicate, Battlefield 4, Far Cry Primal a Dying Light na Ultra ve full HD. Myslíte, že by byla tato sestava dostačující? Pokud ne, jaké komponenty jsou nedostačující? Ještě bych se chtěl zeptat na porovnání těchto dvou základních desek. Asus B150 PRO GAMING a Asus Z170 PRO GAMING. Děkuji za vaší odpověď.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, sestava pěkná, jen bych vám vzhledem k použitým komponentám určitě doporučil výkonnější a spolehlivější zdroj, např. Seasonic S12II-620. Co se týče základní desky, tak zde je lepší volbou Z170. Nejen že je lépe vybavená, ale má také větší taktovací potenciál.

  9. 9

    Patrik

    Dobrý den, můžu se zeptat jestli bych mohl nahradit grafickou kartu gtx 750 ti místo strix od Asusu?

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, můžete.

  10. 10

    Tom

    Dobrý den, chci se zeptat kdy bude další srovnání grafických karet nebo procesorů v poměru cena výkon. Přemýšlím totiž o novém Herním PC a jelikož teď vyjde nová AMD radeon RX 480, tak by mne zajímalo co se za ten půlrok změnilo. Předem děkuji za vyřízení. :)

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v oblasti procesorů se zatím nic moc nezměnilo, článek ze začátku tohoto roku je tedy stále aktuální. Co se týče grafických karet, tak zde k určitým změnám jistě dojde, nicméně pro nové karty (jak od Nvidie, tak AMD) zatím není k dispozici dostatek výkonnostních testů, článek tedy zatím neplánuji. Až bude možné karty porovnat, článek určitě obratem napíši.

  11. 11

    Oldřich Nesvadba

    Dobrý den, osobně bych to viděl asi takto: Grafická karta: Asus GTX950-OC-2GD5, Skříň: SilentiumPC Regnum RG1 Pure a ušetřené peníze bych investoval asi do tohoto: SSD Kingston SSDNow V300 240GB, 2,5″. Osobně mám sice Samsung EVO řadu, ale ta už je finančně trochu jinde… A za měsíc+ bude asi nejlepší volba nová Polaris řada od AMD, což znamená RX470 cenově (snad) kolem 4.000 a výkonově úplně někde jinde, než současná nižší střední třída, jakou řada nVidia GTX950 nebo Radeon R9 370 dozajista jsou… Jinak děkuji za skvělou práci, rád se nechávám inspirovat!

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za další variantu, určitě může být. Jinak co se týče nových karet od AMD, sám jsem na jejich výkon i cenu velmi zvědav.

  12. 12

    Jan

    Dobry den, dekuji za vas clanek, je pro mne velmi inspirativni! Rad bych se zeptal, pokud bychom dali lepsi grafickou kartu (rekneme cca +2000 Kc), zvladne stale zbytek sestavy plne vyuzit jeji potencial? Jakou grafickou kartu byste v teto cenove relaci zvolil? Napr. uz vami doporucenou Sapphire Radeon R9 380X NITRO OC 4GB DDR5, 11250-01-20G nebo byste pockal na AMD Radeon RX 480, ktera by se mohla pohybovat take v podobne cenove hladine? Bude v takovem pripade dostatecne chlazeni? Nebude obecne potreba jeste pridat chladic procesoru? Nezvolil byste kvalitnejsi zdroj i za cenu lehce nizsiho prikonu, napr od firmy Be quiet!? Velmi se mi tato sestava libi a rad bych si na ni prilezitostne zahral ve Full HD napr. Witcher 3 nebo Kingdom Come: Deliverance (mam nyni Beta verzi a bohuzel muj starsi notebook hru zvlada jen s VELKYMI obtizemi, prakticky nehratelne). Neberte prosim komentar za nejaky kriticky, ptam se jako pouceny laik :-) Dekuji za odpoved!

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, vámi uvedenou grafickou kartu můžete použít bez nutnosti změny ostatních komponent. Je sice pravda, že k této grafické kartě by lépe seděl 4jádrový Core i5 (především pokud chcete hrát Witchera na lepší detaily), nicméně i tak dosáhnete výrazně většího výkonu. Co se týče zdroje, tak kvalitnější zvolit určitě můžete, pod 500 W bych však v případě volby uvedeného Radeonu nedoporučoval jít. No a jak to bude s RX 480 si zatím netroufám říci… tento čip vypadá velmi slibně, tak snad tam nebude nějaký háček.

  13. 13

    Vilibald

    Dobrý den, místo SSD disku mám WD Black jinak vše stejné a chtěl bych se zeptat jestli to utáhne jen 400W zdroj?

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, kvalitnější zdroj (Seasonic, Corsair, be quiet!) ano, levnější bych neriskoval.

  14. 14

    Lukáš

    Dobrý den. Vím že intel je prostě spolehlivý, ale mohl byste za těch 15 000 tisíc udělat sestavu a AMD? děkuji moc :)

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, taková zde již je, viz článek o herním PC z listopadu. Je stále aktuální.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz