O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

38 komentářů

  1. 1

    Tomáš

    Dobrý den, já vím že to k tomuto článku úplně nepatří ale jaký notebook do 16000 byste mi doporučil popřípadě který je nejlepší co se týče poměru cena-výkon? Předem děkuji.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z pohledu celkových parametrů je v uvedené cenové relaci nejlepší volbou Asus F556UQ-DM914T.

  2. 2

    Matthias

    Dobrý den jak jste psali článek nejlepší pc sestava do 12 000 kč tak bych se vás chtěl zeptat kolik tahle sestava dělá zhruba v antutu benchmark a 3dmark ice storm unlimited?

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v AnTuTu nic, jelikož to je benchmark pro smartphony, nikoli PC. Ve 3DMarku (Fire Strike 1.1) se skóre pohybuje okolo 6200 bodů.

  3. 3

    Pavel 11 88

    Jak jsem tak koukal na testy tak Ryzen 5 brzdí výkon GTX 1080 a to dost razantně. Tak jak to je, díky za odpověď.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, je možné, že u některých starších herních titulů neschopných využít více jader Ryzenu 5 může být tento procesor slabým místem (viz článek Intel vs AMD), na druhou stranu na takové herní tituly nepotřebujete ani onu GTX 1080. :-) Každopádně v případě hraní drtivé většiny současných her je Ryzen 5 pro GTX 1080 ideální výkonnostně vyrovnanou volbou.

  4. 4

    Daniel

    Dobrý den, jen jsem se chtěl zeptat ještě k předchozí sestavě do 12 000 Kč. Je G4560 stále výhodná koupě (dnes již stojí okolo 2200)? Pokud ne, tak který procesor bych si měl koupit ke grafické kartě GIGABYTE GV-RX570AORUS-4GD? Děkuji za odpověď.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, za tyto peníze se již procesor nevyplatí, to si již raději pořiďte o něco výkonnější a zároveň levnější Intel Pentium G4600.

  5. 5

    Vojtěch

    Dobrý den, plánuji domácí VR hernu, aktuálně se mi jako nejlepší jeví HTC Vive. K tomu potřebuji stroj (desktop) který to utáhne. Co byste doporučil? Případně jaký je váš cenový odhad nejlevnější důstojné VR ready varianty? Děkuji. Máte vysoce použitelnou stránku, dobrá práce. Vojtěch

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, virtuální realita není zas až tak náročná, viz oficiální stránky Vive. Jako skvělé řešení tedy můžete použít i sestavu z tohoto článku s tím, že lze zvolit levnější grafickou kartu (GTX 1060 nebo RX 580). Zde však opět narážíme na jejich problém s nedostupností či předražením, viz obsah článku. Ideální je tedy zvolit dražší GTX 1070, GTX 1080 nebo si zkusit počkat na právě představený Radeon RX Vega 56.

  6. 6

    Michal

    Dobrý den, chtěl bych si složit co nejvýkonnější počítač, který by se s monitorem i Windows 10 vlezl do +- 14 000 Kč. Jelikož počítačům téměř nerozumím, tak vůbec nevím, které komponenty vybrat. Mohl by jste mi prosím doporučit nebo poslat nějakou vhodnou sestavu? Děkuji za odpověď, Michal

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, osobně bych vám nic levnějšího než tuto jarní sestavu nedoporučil. Doplnit ji poté můžete např. některým z levných monitorů ze článku o herních monitorech. To se dostanete na cca 15 000 Kč (bez Windows). Pokud byste se chtěl dostat s cenou níže, doporučuji hledat spíše nějaké řešení z druhé ruky, jelikož z nových komponent již bohužel (z herního hlediska) levnější PC nemá moc smysl.

      1. 6.1.1

        Jiři Erben

        Dobrý den, pane Mlejnku, mohl bych poprosit o váš nazor na tuto sestavu jestli by byla realná nebo alespoň srovnatelná s jarní sestavou (Abych si udělal představu zda si mám koupit vámi navrhovanou sestavu nebo zkusit štěstí s „vlastním výtvorem“). Má smysl jít do nových procesoru AMD Ryzen 3 ,když primárně hraji na PC MP hry kompetitivního charakteru (Dota 2 ,Cs Go, příležitostně zajímavá Mmorpg na AAA tituly mám Ps 4) nebo by se mi vyplatilo se striktně držet vašeho článku amd vs intel a jít do G4600. Ještě bych měl takovou poslední otázečku mělo by velky vliv na chod pc kdybych použil do nové sestavy HDD ze starého počítače kde mám 2x 1TB disky jeden 7,2 a druhý okolo 5 tisíc otáček. A investoval bych místo do nového teráče raději do malého ssd. Předem děkuji za odpověd. Přeji hezký den, Erben

        1. 6.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, vaše sestava takto určitě může být, jen operační paměti bych tam dal Crucial Ballistix Sport DDR4 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 BLS2C4G4D240FSB (rychlejší řešení za stejné peníze). HDD ze starého počítače můžete použít (pokud mají SATA rozhraní) a sestavu doplnit o rychlý SSD. Co se týče Intelu vs. AMD v této nižší cenové hladině, tak opět je to spíše otázka plánovaného použití (stejně, jako ve střední třídě). Z pohledu celkového výkonu je na tom Ryzen 3 1200 lépe, jelikož má 4 fyzická jádra. Intel Pentium G4600 má sice pouze dvě fyzická jádra, podporuje však Hyper-Threading. Ani u tohoto procesoru tedy není celkový výkon vůbec špatný, respektive vstáhneme-li ho k nižší ceně, tak je srovnatelně výhodný jako uvedený Ryzen. Ona dvě (silnější) fyzická jádra jsou ale oproti Ryzenu zároveň výhodou, jelikož například právě vámi zmiňované hry je využijí více, než větší počet méně výkonných jader Ryzenu. Abych to tedy shrnul – pokud chcete co nejvýkonnější řešení pro vaše (uvedené použití), bude jím spíše sestava s Intel Pentium. Plánujete-li ale časem váš počítač vylepšovat, je určitě rozumnější volit sestavu s Ryzenem a novým socketem AM4, jelikož v budoucnu můžete váš procesor snadno vylepšit například Ryzenem 5. Jak to bude se socketem 1151 pro Intely sice přesně nevím, troufám si ale říci, že již nebude mít dlouhou budoucnost.

  7. 7

    David

    Dobrý den. Prosím o alternativu herního tabletu k Nvidia Shield (již se neprodává). Uvažuji o Xiaomi Mi Pad 2 16GB. Děkuji

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, do 6000 Kč buď Xiaomi Mi Pad 2 nebo Huawei MediaPad M2 8.0 s tím, že z pohledu výkonu je na tom lépe Xiaomi.

      1. 7.1.1

        David

        Děkuji. A co třeba Lenovo TAB 3 8 Plus 16GB? Má více RAM

        1. 7.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Ano, i to je lákavá možnost se slušně výkonným procesorem. Osobně mne však u tohoto tabletu celkem mrzí nízká kapacita baterie (hodnota spíše pro větší mobil než tablet). Budeme-li se ale soustředit na výkon, jedná se o řešení srovnatelné s Mi Padem 2, takže proč ne. :-)

  8. 8

    Pavel Dvořák

    Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký je podle vás nejlepší nejvýkonnější herní notebook v poměru cena výkon (+- 25 000 kč).

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v této cenové relaci je aktuálně nejvýkonnějším možným řešením Dell Inspiron 15 N-7567-N2-716K.

  9. 9

    Roman

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je tak důležitej ssd disk. Chci pc do 30 tis. i s monitorem a tak jsem ponížil procesor z té vaší sestavy za 30 tis. na Intel Core i5-7400 a grafickou kartu MSI GTX 1060 3GT OC. Jako monitor jsem vybral od vás z článku o monitorech AOC G2460VQ. Děkuji. Výborná stránka. Roman

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz má reakce na váš dotaz na Facebooku.

  10. 10

    Petr

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na výkonný herní počítač v rozmezí 15-20 tisíc nejlépe dostupný na czc.cz. Předem děkuji.

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z již hotových sestav vychází ve vámi stanoveném rozpočtu nejlépe LYNX PowerMedia GAME, 10462383.

  11. 11

    Vojta

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli bude článek Nejlepší počítač do 20 000 Kč? Jelikož bych si v blízké době chtěl koupit herní počítač jenže neví jaký… GK jsem chtěl RX 570 / 580 jenže tyhle typy se už těžko schání. Poradíte mi? Děkuji

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, uvedené karty by byly do takového počítače ideální, vzhledem k jejich velmi špatné dostupnosti a předražení (kvůli těžařům kryptoměn) však nejsou v současné době výhodným pořízením. Pokud máte tedy nyní rozpočet okolo 20 000 Kč, volil bych sestavu v tomto duchu. Tj. celkově nadstandardně vybavený PC, jen s o něco slabší grafickou kartou, kterou můžete časem vyměnit (např. za RX 580 či RX Vega). Dále můžete v budoucnu dokoupit např. klasický magnetický disk pro zvětšení datového úložiště. Naopak pokud byste se chtěl dostat s cenou níže, můžete zvolit levnější model Ryzenu 5, pouze 8 GB RAM či vyměnit onen SSD za magnetický disk.

  12. 12

    Petr

    Dobrý den, jaký byste doporučil monitor k takto navržené sestavě?

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, záleží samozřejmě na rozpočtu, nicméně mě osobně by se k této sestavě hodil například IIyama GB2760QSU, tj. herní monitor nadstandardní velikosti, rozlišení i obnovovací frekvence.

      1. 12.1.1

        Robert

        No nevím jestli to je nejlepší monitor k téhle sestavě, jelikož má freesync a ten je určený pro grafiky od AMD, a vy máte danou grafiku GeForce, radši nějakej monitor s Gsync.

        1. 12.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, monitor má 144 Hz a počítač je dostatečně výkonný, aby udržel vysoká FPS v podstatě v jakékoli současné hře, použití technologie G-Sync tedy nepovažuji úplně za nutnost, obzvlášť, když je za ní potřeba si vždy připlatit. Máte však pravdu, že z dlouhodobějšího hlediska by se to hodit mohlo, v tom případě bych vám tedy doporučil ne zas o tolik dražší Dell S2716DG.

  13. 13

    Petr B.

    Zdravíčko, není ta „šestsetdvacítka“ slabá ve 12V větvi pro gtx 1080? Je to Seasonic, tak to pomastí, ale i tak bych měl z té 200 wattové bestie obavu.

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, s GTX 1080 si poradí i kvalitnější 500W zdroje, tj. onen v sestavě uvedený beru jako ideální zdroj i s malou rezervou.

  14. 14

    D

    Dobrý den, chci Vás poprosit o zaslání PC sestavy aktuální do 20 tis. Kč ke hraní her. Předem Děkuji za Váš čas.

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz má reakce na jeden z komentářů výše.

  15. 15

    David

    Zdravím, chtěl bych vědět za jak dlouho se počítá s koncem těch hrozných cen grafických karet (celkově ceny PC komponentů). Chci si koupit nové PC ale nikdo to momentálně nedoporučuje. Děkuji

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, to bohužel nevím a netroufám si to ani odhadnout. Scénářů je možných několik a to jak v pozitivním tak negativním slova smyslu. :-/ Je ale určitě pravda, že v této době nemá cenu kupovat grafickou kartu střední třídy za deset tisíc korun. Proto i já v současné době doporučuji jen levnější nebo naopak dražší sestavy.

  16. 16

    Michal

    Dobrý den, co byste vyměnil u této sestavy když máte rozpočet max 30 000?

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v ideálním případě bych si počkal až zlevní karty s čipem RX 580 8GB či GTX 1060 6GB na částku okolo 7000 Kč, a do sestavy bych použil některou z nich.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz