O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

46 komentářů

  1. 1

    Jiří Šafránek

    Dobry den, nejlepší mobil na focení do 6000,-?

      1. 1.1.1

        Jiří Šafránek

        Děkuji moc, zapomněl jsem dodat, aby se jednalo o 5″ mobily. 5,5″ je velice nepraktické a velké.

        1. 1.1.1.1

          Petr Mlejnek

          V tom případě s cenou lehce nad 6000 Kč Sony Xperia M5.

  2. 2

    Tom

    Dobrý den, prosím jak jsou na tom uvedené značky s kvalitou? Především Nubia, Honor atd. Zatím jsem vždy volil osvědčené výrobce (Nokia, Samsung, LG) a z těchto čínských mám trošku strach, jak je to s kvalitou, odladěností a třeba i délkou podpory? Jinak mě celkem překvapilo, kolik telefonů v této nízké kategorii má duální fotoaparát, když v kategorii do 6000,- se to moc nevidělo.

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, obecně se na něco takového težko odpovídá, nicméně asi nejvýstižněji kvalitu zpracování charekterizuje její kombinace s parametry a cenou. Pokud je telefon vzhledem ke své ceně výborně vybaven, dost pravděpodobně nebude jeho kvalita zpracování úplně ta nejlepší. Uvedeno na příkladu výše zmíněných telefonů – Nubia svými parametry nikterak nepřekonává své konkurenty, ale právě díky tomu bylo v rámci daného rozpočtu trochu více dbáno na kvalitě zpracování (alespoň z mého pohledu). Podíváme-li se na druhou stranu spektra, tak výborným telefonem je například Honor 9. Super zpracování a parádní parametry za výbornou cenu. Srovnáme-li jej však s nejnovějším Samsungem S8, jsme z pohledu kvality i parametrů o třídu níže. Za to nejlepší si však Samsung samozřejmě nechá o mnoho více zaplatit. :-) Vše je o penězích a stejně je tomu i s tou podporou / aktualizacemi. U nejdražšího Samsungu si můžete být jist minimálně 2letou podporou a aktualizacemi na nejnovější Android. Pokud si koupíte levný Samsung, nic moc podobného nečekejte. Sečteno a podtrženo, v podstatě všechny telefony jsou vyráběny v Číně, rozdíl mezi modely s různým logem ale podobnými parametry a stejnou cenou tedy příliš nečekejte. A co se týče těch fotoaparátů, tak z mého pohledu ty duální dávájí smysl až u dražších modelů… V případě výše uvedených „levných“ se rozdíly ve kvalitě fotografií oproti telefonům s jedním objektivem hledají velmi těžko.

  3. 3

    Tomáš

    Dobrý den, prosím o radu ohledně výběru notebooku. Rozpočet je cca 12.000. Notebook bude sloužit převážně ke kancelářské práci (dobrá klávesnice by byla potěšující), přehrávání filmů a videí. Úhlopříčka od 14 do 15.6, ideálně by byl lehký přístroj, tedy SSD. Stačila by i 128 GB kapacita. Mechaniku na CD nevyžaduji. Pokud by se našlo rozlišení nad standardních 1366 x 768. Min 4 GB RAM. Výdrž baterie co nejlepší. Co se týče procesoru je jedno jestli Intel nebo AMD, jen bych se chtěl vyhnout Celeronu, nemají moc dobrou pověst, ale budu rád když doporučíte cokoliv.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, nejlépe mi pro vás vychází HP 255 1XN59EA. Za dané peníze je to opravdu maximum. Určitě by potěšila větší operační paměť, tu však můžete v případě potřeby časem dokoupit (max. je 8 GB). Popř. pokud vám to ropočet dovolí, tak si pořiďte HP 250 1XN51EA. Není o moc dražší, ale má výrazně lepší procesor.

  4. 4

    Lukáš

    Dobrý den, nejlepší telefon do 8 500? Popřípadě do 10000?

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, v takovéto cenové relaci je možností hned několik. Vyzdvihl bych například Asus ZenFone 3 ZE520KL či Honor 8. Lákavým řešením a mým favoritem je také Nubia Z17 Mini, popř. ještě menší Apple iPhone SE 32GB.

      1. 4.1.1

        Lukáš

        A co například Honor 9? Doporučil byste počkat až zlevní (na 9000) nebo byste koupil Honor 8? Děkuji

        1. 4.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Honor 9 je výborný telefon, viz nedávný článek o nejlepších mobilech do 13 000 Kč. Nyní se dá pořídit za ještě lákavější cenu okolo jedenácti tisíc korun. Níže dle mého názoru v dohledné době nepůjde. Tj. pokud můžete rozpočet navýšit, volil bych Honor 9, v opačném případě Honor 8.

  5. 5

    Josef

    Dobrý den, mám otázku trochu mimo, ale komentáře k monitorům byli již uzavřeny. Chtěl bych si pořídit monitor BenQ XL2411Z, hrál bych s ním na konzoli PS4, ale všiml jsem si že nemá integrované reproduktory. Jak se dá tento problém vyřešit? A chtěl jsem se ještě zeptat jestli byste mi doporučil nějaký jiný (lepší) monitor vhodný pro konzoly PS4 v cenové relaci 7000 Kč.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, tento monitor použít můžete, nicméně osobně bych vám jej pro PS4 nedoporučil. PS4 má maximální snímkovou frekvenci 60 FPS, tj. pořizovat pro něj 144Hz monitor nemá příliš smysl, jelikož jeho potenciál stejně nevyužijete. Raději bych vám tedy doporučil pořídit LG 27MP68HM, což je větší monitor s lepšími pozorovacími úhly (IPS) a také s integorvanými reproduktory.

  6. 6

    Michal

    Moc se omlouvám za off-topic, ale na kolik FPS bych rozjel PlayerUnknown’s Battlegrounds s notebookem Lenovo G50-45?

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, nevím, který přesně model myslíte, nicméně tato hra je poměrně náročná i pro stolní PC, tj. na notebooku ze zmíněné řady bych to viděl na přijatelné hraní možná jedině na minimální detaily. :-(

  7. 7

    Richard

    Dobrý den, chtěl bych koupit pro manželku mobil na vánoce, není náročná chtěl bych, aby fotil slušné fotky. Rozhoduji se mezi Doogee Mix, Honor 6X, nebo jestli byste mi doporučil něco jiného v této cenové kategorii? Děkuji za radu

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, se zaměřením na fotoaparát bych určitě volil Honor 6X, za dané peníze je to slušný telefon. Z dalších možností poté zvažte také Xiaomi Redmi Note 4 4GB/64GB Global, který má sice o něco málo horší objektiv, celkově má však lepší parametry, včetně velmi užitečné vyšší kapacity baterie. Ve zlaté verzi se bude vaší paní určitě velmi líbit. :-)

      1. 7.1.1

        Richard

        Děkuji za radu určitě to zvážím. A to Doogee Mix je na tom jak? Neviděl jsem žádnou recenzi. Manželka má už 4 roky doogee valencia.

        1. 7.1.1.1

          Petr Mlejnek

          O tomto telefonu aktuálně připravuji krátkou videorecenzi. Je to určitě lákavá volba, nicméně i přes duální fotoaparát nefotí nikterak výjimečně, proto bych vám jej nedoporučil.

  8. 8

    Pavel

    Dobrý den, kdyby se rozpočet navýšil na 4 000 Kč, byla by dobrá volba Xiaomi Redmi 4X 3GB/32GB Global?

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, výborná volba. :-)

  9. 9

    Mýla

    Chci doplnit, že mobily značky doogee jsou často již v rámci nadstavby systému „zavirované“. Avast! třeba jejich aktualizaci systému považuje za škodlivý software. Neustále se otvírají různé stránky atd. a to i po resetu do továrního nastavení. Takže pozor na doogee.

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z osobní zkušenosti toto nemohu potvrdit. Například nyní připravuji videorecenzi o Doogee Mix a na žádný problém jsem přes Avast, Eset ani Malwarebytes nenarazil. Ja ale samozřejmě možné, že modely ze zahraničních distribucí mohou mít systém nějak nevhodně upravený…

  10. 10

    Jarda

    Dobrý den, chtěl bych radu mezi 2 telefony, celkově který je lepší, Samsung Galaxy Grand Neo Plus nebo Huawei Y5? Děkuji

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, telefony mají více méně srovnatelné parametry, jen Samsung má větší displej, tj. osobně bych volil spíše ten.

  11. 11

    Jakub

    Dobrý den, omlouvám se, že to píši k tomuto příspěvku, ale u notebooků do 20 000,- mi chybí Acer Aspire F15 NX.GD6EC.003, který jsem si koupil chvíli před tím, než Váš příspěvek vyšel. Podle parametrů vámi uvedených notebooků myslím, že jsem zvolil nejlépe jak jsem mohl. A to verzi NB s hybridním diskem. Neměl by tam také být uveden?

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji za upozornění… ano, tento notebook si určitě zaslouží doporučení – do článku byl doplněn.

  12. 12

    Josef

    Dobrý den, vím ze je to mimo kategorii, ale komentáře k notebookům jsou již uzavřeny… hledám notebook do 15 000, který bych využíval na vysokou školu, tzn. potřeboval bych aby zvládal více otevřených oken, fungoval rychle a aby se na něm občas dala zahrát nějaká ta méně náročná hra. Doporučil byste mi prosím nějaký takový notebook? Děkuji

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašich požadavků mi pro vás vychází nejlépe doprodávající se Lenovo IdeaPad 310 80SM01LWCK. Tj. notebook s Full HD, SSD a větší operační pamětí. Pokud byste chtěl řešení s výkonnější grafickou kartou a procesorem, s lehkým navýšením rozpočtu lze dosáhnout na Acer Aspire F15 NX.GD4EC.002.

  13. 13

    Pavel

    Dobrý den, omlouvám se, že píši mimo téma ale zajímal by mě váš názor na nejvýhodnější multifunkční tiskárnu pro občasný tisk? děkuji

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, bral bych tu nejlevnější splňující vaše požadavky „multifunkčnosti“ :-) – HP Deskjet 2130 F5S40B. Jen si k ní ještě nezapomeňte přidat kabel pro připojení k PC (není součástí) a inkoustové náplně.

      1. 13.1.1

        Pavel

        děkuji

  14. 14

    Dominik

    Dobrý den (lehce mimo téma). Rád bych se vás zeptal na názor na tuto sestavu. Šlo by to dohromady? Děkuji s pozdravem Dominik Kovář

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, pěkná sestava, takto to poskládat můžete… jen si ještě raději prověřte podporu vybraných pamětí základní deskou (na stránkách výrobce).

  15. 15

    Stano

    Dobrý deň, mám otázku mimo témy, ale na tabletoch už nie je otvorená diskusia. Poprosil by som o radu na dobrý tablet 10″ do 4500 Kč. Ďakujem

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ve stanovené cenové relaci mne napadá buď starší model Lenovo Tab 2 A10-70F Wi-Fi 16GB ZA000006CZ s Full HD displejem, nebo Asus ZenPad Z300M-6A042A s větší interní pamětí (popř. ještě novější verze Asus ZenPad Z301M-1D010A). Záleží, které parametry více oceníte, popř. který model se vám více líbí. :-)

  16. 16

    Vladka Holubová

    Dobrý den, vybírám si nový smartphone (za max 10 tisíc). Než jsem se naučila používat ten starý (Android 4.1.2), tak už mi přestal fungovat. Musela jsem promazat skoro všechny aplikace, protože mi postupně přestaly fungovat. Máte pro mě tip na telefon, se kterým bych vydržela déle jak 4 roky? Nechci mít telefon jenom na volání, ale v mém věku už mi novinky dávají více zabrat. Určitě chci větší displej, ale zase ne nic přehnaného a taky aby šlo používat souběžně wifi a bluetooth (pro přehrávání přes receiver), foťák naopak skoro nepoužívám. Děkuju

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz jeden z dotazů výše, kde mi pro vás vychází nejlépe Nubia Z17 Mini nebo Honor 8. Případně můžete také zvážit voděodolný Samsung Galaxy A5 2017, který se bude ze strany výrobce určitě těšit minimálně 2leté podpory, a pak by vám s trochu štěstí mohl ještě ty další dva roky vydržet. :-)

  17. 17

    Dušan

    Zdravím. Mám dotaz ohledně mobilu LG G3. O víkendu, když teď tak lilo, tak jsem strávil celý den den na horách v lese. Mobil jsem měl zabalený v igelitovém sáčku. Ale i přes to asi navlhnul. Když jsem jej chtěl včera večer dát na nabíječku, tak nezačal nabíjet. Nicméně normálně fungoval a funguje i teď, byť ale již je skoro vybitá baterie. Skočil jsem dnes do servisu s mobily s tím, že mi nefunguje nabíjení a první otázka byla, zda mobil nezvlhnul. Řekl jsem, že ano a popsal jsem to, co píšu i tady výše, že zřejmě včera v tom lese, i když byl v sáčku. A opravář mi řekl, že to je zřejmě základová deska a že se s tím už nic nedá dělat, nebo možná dá, ale základová deska je tak drahá, že se to neoplatí. Nyní si však nemohu dovolit dát více než 3000 Kč za nový mobil. Co jsem tak zatím sondoval, tak jsem zvažoval xiaomi redmi 4a, ale trochu se obávám kvality xiaomi, když jsem měl dosud jen samsungy (S2, S3, S4) a teď LG. Dále mě v některých recenzích odrazuje špatná kvalita fotek a videa u redmi 4a. Sice jsem chtěl u mobilu již podporu LTE, ale zase jsem našel, že se ještě na elektrospecialist.eu dá pořídit za 3.070 Kč samsung galaxy s3, který byl pro mě výborným mobilem. Takže se teď nedokážu rozhodnout a prosím o nějakou radu. Snad toho nechci od mobilu okolo 3.000 Kč moc :-). Používám hlavně foťák, navigaci, internet, email, a další kancelářské pomůcky. Případně jaký máte názor na závadu u LG G3. Moc děkuji.

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, doporučuji mobil co nejdříve vypnout a dát jej tak na týden až 14 dní do rýže, aby pořádně vyschnul. Dost možná poté bude fungovat. S případnou opravou asi moc neporadím, nicméně je pravda, že u takto „starého“ telefonu by mohla být oprava srovnatelně nákladná, jako pořízení stejného modelu z druhé ruky. Xiaomi má super telefony v poměru cena / výkon, zároveň však nikterak nešetří na kvalitě (v porovnání s konkurencí ve stejné cenové relaci). Starý Galaxy S3 bych určitě nepořizoval, na dnešní poměry tento mobil nestačí, nemluvě o staré verzi Androidu. Doporučuji vyzkoušet ve článku uvedený Redmi 4A – věřím, že za dané peníze vás příjemně překvapí.

  18. 18

    Vojta

    Dobrý den, počítače se skládají zcela normálně, je jenom potřeba koupit si komponenty. U smartphonů toto ale není. Chtěl bych se zeptat, jestli nevíte nějaký web, kde by se daly koupit a byly by alespoň lehce ověřený, že nepošlou nefunkční části.

    1. 18.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, napadá mne jedině nákup ze zahraničí (Alixpress.com) od ověřených prodejců s kladnými recenzemi.

      1. 18.1.1

        Vojta

        Díky za typy. Zkusím tam něco kloudného najít

  19. 19

    Tomáš

    Podáte prosím recenzi na Nubia N2? Děkuji

    1. 19.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den. recenzi toho modelu neplánuji, jelikož za jeho slabou stránku považuji výkon procesoru. Celkově se sice jedná o povedený telefon, jeho cena by však v porovnání s konkurencí měla být nižší (okolo 6000 Kč).

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz