O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

23 komentářů

  1. 1

    Jinoch

    Dobrý den, omlouvám se, vím, že je to mimo téma, ale již nějakou dobu vybírám nový multimediální notebook pro domácnost v cenové hladině 20000,-Kč a pravidelně využívám váš srovnávač. Je to snadné, rychlé a přehledné, moc za tu možnost děkuji! Nyní opravdu váhám, podle všech dostupných parametrů by mi plně vyhovoval Lenovo IdeaPad 520 81BF0018CK. Ve všem mi vychází podle mých představ a asi by mi podle mého úsudku vyhovoval. Ale raději bych si ten úsudek ověřil s odborníky a to Vy jste. Přece jen je to 20tis… Nemáte s tímto produktem nějakou bližší zkušenost? Poruchovost apod? Nebo nějaký podobně vybavený typ (třeba i 17″), vůbec netrvám na LENOVU. Trochu mě zaráží, že největší prodejce, ALZA, tento model již nemá v nabídce… Moc děkuji za Váš čas a případnou radu. (Přece jen máte s čím srovnávat.) S pozdravem

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji moc za pozitivní zpětnou vazbu. S notebooky je to ohledně dostupnosti těžké, změní se tam jedna komponenta a hned se jedná o jiný model – notebook s jiným označením. Co se týče vašich požadavků tak nevím, jestli plánujete na notebooku hrát i nějaké hry? Pokud ano, zmíněné Lenovo je dobrou volbou, jelikož má v dané cenové relaci slušně výkonnou grafickou kartu. Pokud pro vás hraní her není podstatné, můžete pár korun ušetřit a zvolit Asus X542UF-DM004T s o něco slabší grafickou kartou ale jinak stejnými parametry. Pokud vám jde o spolehlivost řešení, tak ještě mrkněte na Dell Inspiron 15 N-7570-N2-511S, který má také podobné parametry a o něco lepší výdrž baterie. Tím nejdůležitějším u něj ale je služba NBD On-Site. Tj. ne že by tyto notebooky byly oproti Asusům či Lenovům nějak spolehlivější, ale pokud by byl problém, rychle se vyřeší. :-)

      1. 1.1.1

        Jinoch

        Prima, moc děkuji, vážím si toho! Hraní jen okrajově, spíš vůbec. :) Internet, filmy, hlavně hudba, ta opravdu ano… no prostě na domácnost. :) Možná by na tyto požadavky stačilo něco levnějšího, než zmíněných 20 tis. , ale nechci kupovat spotřební elektroniku každý rok aneb „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“. Asi tak nějak. :) Moc děkuji!

        1. 1.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Mám to podobně, ideální je zlatá střední cesta – ne něco vyloženě levného, ale také ne zbytečně drahého. :-)

          1. 1.1.1.1.1

            Jinoch

            Dobrý den, jsem rád, že nejsem podobného názoru sám. :) Prostě pracanta, který nebude sloužit jako podložka pod skříň za pár korun a na druhou stranu, na modní doplňky tohoto ražení opravdu nejsem. Něco jako byl loňský model telefonu, XIAOMI REDMI 4X GLOBAL, dělník na běžnou práci s bonusem a přesto jsem si na něj nemusel brát hypotéku… Kdyby bylo něco i v tomto, myslím, že by s tím výrobce alespoň v Čechách, když ne do celého světa, udělal díru. Zdar Vaší práci a děkuji!

            1. Petr Mlejnek

              Souhlasím, zmíněný mobil byl pecka. Rozměrově přijatelný, ale se super parametry včetně nadstandardní baterie. Škoda, že nemá podobně malého nástupce.

          2. 1.1.1.1.2

            Jinoch

            Zdravím, stále ještě nejsem rozhodnutý…Prosím jen o Váš profesionální úsudek z hlediska mediálního využití notebooku. Jedná se mi o zvukový projev, která značka nebo i případně který konkretní model se Vám zdá jako nejlepší z hlediska tohoto parametru? Takřka všechny značky se honosí spolupráci s věhlasnými značkami zabývající se zvukem, ale jedná se mi o to, že hodně značek má různě umístěné reproduktory apod… Děkuji předem za Váš názor i čas! Vojtěch Jinoch

            1. Petr Mlejnek

              Dobrý den, přiznám se, že z tohoto pohledu jsem notebooky nikdy nezkoumal. Velmi kvalitní podání zvuku mají určitě notebooky značky HP s „nálepkou“ Bang & Olufsen, nejedná se však nutně o hlasitý projev, ale o onu kvalitu. Z pohledu kombinace hlasitosti a kvality bych sázel zejména na herní notebooky s tím, že osobně bych přemýšlel například nad modelem HP Omen 15-dc0016 4MN10EA.

            2. Jinoch

              Ok, děkuji za odpověď, o tom HP a Bang-Olufsen jsme slyšel. Jen, jeden známý IT mi rozmluvil HP a já ani nevím proč. Je to jako u všeho, někdo chválí to jiný zase ono… Děkuji!

  2. 2

    Josef

    Dobrý den. Mimo téma. Jaký je podle Vás nejlepší soundbar? A jaký pak do 5000 Kč? Děkuji a přeji krásné dny. Pepa N.

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, s cenou lehce nad 5000 Kč bych doporučil Samsung HW-N450, jehož předchůdce byl zmíněn v loňském článku o soundbarech. Pokud chcete být striktně v rozpočtu, tak bych šel do verze Samsung HW-M360. Co se týče soundbarů bez omezení rozpočtu, tak celkově velmi lákavý mi přijde LG SJ9. No a kdybych nevěděl co s penězi, poté bych pravděpodobně volil Sony HT-ST5000. :-)

  3. 3

    Nikola

    Dobrý den je ntb Acer Aspire 7 NX.GPFEC.002 vhodný na hraní?

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, nejedná se o model vyloženě herní série nicméně díky špičkové grafické kartě si na něm i náročnější hry bez problému zahrajete.

  4. 4

    Tom

    Dobrý den, sháním náhradu s Windows, za Macbook 15 (2017) na zpracování fotografií a videí, má nějaký NTB s Win. kvalitní displej jako je Retina? Je někde na internetu srovnání NTB podle displeje? Papírově se mi líbil Dell G5 Gaming (5587), ale prý display není dobrý.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, zmíněný Dell je na tom z pohledu celkových parametrů opravdu velmi dobře, jak ale vypadá jeho displej v porovnání s MacBookem si netroufám komentovat. Dle vašich požadavků se mi jako lákavé notebooky jeví Asus N580GD-FI105T a HP Spectre x360 15-ch008 4UL14EA se 4k IPS displeji, mají však oproti Dellu slabší grafické karty.

  5. 5

    Martin B

    Dobrý den pane Mlejnek. Prošel jsem pár diskuzních fór, ale zdá se mi ža Vaše odpovědi mají potřebnou relevanci. Potřebuji poradit s výběrem NTB. Bude to náhrada za stolní PC. Práce si vyžaduje abych byl občas s daty v pc mobilní, proto ta změna ze stolního PC. NTB bude z valné většiny na stole v kanceláři kde přes dokovací stanici budou zařazeny periferie: 2x monitor, plotr, tiskárna, klávesnice, myš, repro.Využití: cad program hlavně 2D render minimálně, úprava foto, stavařské programy jako rozpočtování apod., Office, internet, zábava – filmy, občas WoT. V terénu jde o to abych byl schopen na stavbě, jednání apod. prezentovat či prohlížet podklady (převážně pdf), nebo editovat rozpočty apod. Neobejdu se bez numerické klávesnice. Předpokládaná cena kolem 30 tis. Děkuji

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, vzhledem k té dokovací stanici ve výsledku zas tolik možností není. Mou první volbou by byl HP EliteBook 850 3JX19EA s moderním procesorem Core i7. Pokud byste se chtěl vejít pod 30 000 Kč, tak bych zvolil HP EliteBook 850 3JX13EA nebo Lenovo ThinkPad L580 20LW000VMC s Core i5. Z pohledu celkových parametrů jsou to slušné a hlavně spolehlivé notebooky, nicméně mají sdílenou grafickou kartu, tj. nelze mít přehnaná očekávání například při hraní her.

  6. 6

    Hedvika

    Dobrý den, mohla bych Vás požádat o radu k výběru notebooku, který bude sloužit k úpravě fotografií. Měla jsem na mysli HP ENVY x360 15-cn0005nc, ale ten už nikde není skladem. Existuje nějaká alternativa? Doporučil byste mi nějaký?

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, tento notebook by podle mě měl být ještě v budoucnu dostupný, jelikož je to jen cca 2 měsíce starý model. Každopádně ze současných skladově dostupných řešení mne napadá například HP ProBook 450 2XZ33ES, levnější Dell Inspiron 5579-64238 a nebo ještě menší ale skvěle vybavený Dell Inspiron 5379-56059.

  7. 7

    Martin B

    Děkuji, a v případě že bych originál dokovací stanici nahradil USB dokovací stanicí by výběr byl jaký?

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Výběr bych ponechal stejný, jedině pokud byste chtěl tu výkonnější grafickou kartu, tak bych popřemýšlel o nějakém střízlivějším herním notebooku, např. Dell G5 15 Gaming 5587-75781.

  8. 8

    Frederik

    Dobrý den, rád bych se zeptal zda by jste mi nedoporučil nějaký pracovní notebook s výdrží alespoň 8 hodin a větším rozlišením než je Full HD nejlépe 3k až 4k s kapacitou disku alespoň kolem 500GB a nejlépe kovovou konstrukcí. Samozřejmě mě napadl Macbook Pro avšak, po zkušenostech s MacOS bych do Macbooku znovu nešel. Matebook x Pro vypadá jako ten pravý notebook, který přesně vyhovuje těmto (mým) požadavkům. Bohužel však v ČR není dostupný. To samé HP Spectre x360 15-df0004 5HA67EA. Je škoda, že ani jeden není v ČR dostupný. Nevěděl by jste o nějaké alternativě do podobné ceny? Ty kolem 30-50 tisíc. Osobně mě napadl také Surface, bohužel ten začíná na 70000 pokud chcete 500GB disk. Na notebooku, budu především pracovat (programování), koukat na filmy (proto to lepší rozlišení). S notebookem budu také hodně cestovat proto bych uvítal delší vydrž na jedno nabití a kovové tělo. Děkuji.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašich požadavků opravdu moc možností není, tj. asi bych zkusil počkat na ten HP, který by měl být časem dostupný (je to novinka). Jako alternativu můžete zvážit ultrabook Asus UX580GD-BO005R, ten má sice „jen“ Full HD, nicméně na 15,6palcovém displeji to je z mého pohledu ideální rozlišení, ale chápu, pokud máte jako programátor náročnější oči. :-)

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz