O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

34 komentářů

  1. 1

    Marek

    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jaký je pro mě nejlepší notebook ke koupi okolo 15 – 18 tisíc korun. Chtěl bych notebook, který je kvalitně zpracovaný (ideálně celokovový), má SSD disk, Full HD obrazovku, slušnou výdrž baterie a 8 GB RAM paměti. Děkuji Vám.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle uvedených požadavků vychází parádně Acer Swift 3 NX.GSHEC.003, popř. o něco levnější Acer Swift 3 NX.GSHEC.002 s menším diskem.

  2. 2

    Pavla

    Dobrý den pane Mlejnku, děkuji za Vaše články, jsou zajímavé a srozumitelné i laikům. Jen postrádám Vaše doporučení k nákupu i dražších notebooků. Hledám ultrabook vhodný pro kancelář a časté cestování. Potřebuji hlavně, aby byl rychlý, lehký, měl matný (antireflexní) displej, ideálně numerickou klávesnici a LAN port. Poradíte mi nebo musím počkat na článek? Děkuji.

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašich požadavků mi jako cenově nejpříznivější řešení vychází Lenovo ThinkPad Edge E580 20KS006AMC. Pokud byste chtěla o něco výkonnější ale zároveň lehčí 15,6palcový stroj, doporučil bych Dell Latitude E5590-5904, popř. verzi Dell Latitude E5590-5911 s větší operační i uživatelskou pamětí. Bohužel nabídka designově prémiových modelů je před Vánoci poměrně omezená, pokud by vám však nevadilo si počkat, určitě bych přemýšlel např. o velmi elegantním 14palcovém notebooku Asus UX433FN-A5047T či jeho vyšší verzi Asus UX433FN-A5104T. Vzhledem k minimálním rozměrům je však v tomto případě netradičně řešena numerická klávesnice a chybí LAN port (možno vyřešit USB adaptérem).

  3. 3

    Ondrej

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na doporučení pro mne na notebook, jediné požadavky pro mne je co nejvíce našlapaný za co nejnižší cenu, můj strop je 26000 Kč. Chtěl bych, aby měl velkou výdrž baterie, aby vydržel, když na něm celé dopoledne pudu si dělat zápisky do školy a i ve škole, na hraní her (TM Stadium, FS 19, WoT, Minecraft s shaderama a módama). Dvd přehrávač výhodou, předem děkuji.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, rozhodoval bych se mezi notebooky Acer Nitro 5 NH.Q3LEC.006 s velkým SSD a Asus FX504GE-DM122T se dvěma disky. Jen to nechce mít přehnaná očekávání na onu výdrž baterie, přeci jen jsou to herní notebooky.

  4. 4

    Pavla

    Moc děkuji za radu. Počkám si na poslední jmenovaný (zatím není skladem). Numerická klávesnice mě oslnila a USB adaptér pro LAN port jsem objevila :-). Konfigurace mi perfektně vyhovuje.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Rádo se stalo, věřím, že budete spokojena. :-)

  5. 5

    Jarda

    Dobrý den, chtěl bych si nechat od Vás poradit koupi vhodného notebooku v poměru cena/výkon do 10 tis. Kč. Nic speciálního nevyžaduji. Ntb používám na maily a surfování po netu. Ocenil bych delší výdrž baterie. Děkuji.

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, s cenou lehce nad rozpočet bych se rozhodoval mezi notebooky HP 250 G6 4BD50ES, Asus X540MA-DM305T a Acer Aspire 3 NX.GVWEC.004. První zmíněný má navíc optickou mechaniku, jinak jsou všechny notebooky v podstatě totožné.

  6. 6

    Matěj

    Dobrý den, chtěl bych notebook na stříhání videí a upravování fotek, a občas nějaký hry aby to i rozjelo. Vůbec nemám přehled o tom kolik by to tak stálo, ale ideálně kdybych se vešel 10-16k. Děkuji

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, na hranici rozpočtu mne jako jediný teoreticky použitelný notebook napadá Asus X540UB-DM196T. Obecně bych to však viděl spíše na částku okolo 20 000 Kč a např. Dell Inspiron 15 N-3579-N2-514K s výkonnějším procesorem i grafickou kartou.

  7. 7

    Karel

    Dobrý den, rozhoduji se mezi těmito dvěma ntb.: Acer Nitro 5 NH.Q3REC.003 a Acer Nitro 5 NH.Q2REC.003. Je tam nějaký zásadní rozdíl, který nevidím? Vyplatí se připlatit za Intel? Děkuji

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, notebooky jsou srovnatelné – i jejich procesory, jen onen model s Intelem má výkonnější grafickou kartou, tj. doporučil bych spíše ten, pokud bude notebook sloužit na hraní.

  8. 8

    Vladimír

    Dobrý den, máte skvělé stránky sleduji je již dlouho a díky ním mám i sestavený skvělý herní PC. Mám však dilema a prosím o radu rozhoduji se mezi herním notebookem Acer Nitro 5 NH.Q3LEC.006 a HP Omen 15-ce012 1VA44EA, děkuji za odpověď. Popřípadě máte-li lepšího kandidáta do 27 tisíc budu rád za radu. Předem děkuji.

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji moc za pozitivní zpětnou vazbu. :-) Z uvedených notebooků bych na hraní volil spíše HP, jelikož má výkonnější grafickou kartu. Acer pro změnu potěší lepším procesorem, takže i v tomto případě se jedná o dobrou volbu. Zvážit ale můžete také Dell Inspiron 15 N-5587-N2-512K, který kombinuje přednosti obou strojů.

  9. 9

    Andrejka

    Dobrý den, chtěla bych se optat, jaký byste mi doporučil ultrabook. Chtěla bych ho používat primárně do školy, na filmy, hudbu, fotografie. Ideálně bych chtěla 15palcový ultrabook s co nejnižší váhou. Cena max do 25 000 Kč. Mám prozatím vyhlédnutý HP Envy x360 15-cp0000 4YB56EA. Raději bych ale volila notebook s procesorem od Intelu. Děkuji, Andrejka

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, uvedený notebook je velmi stylový kousek se slušnou výbavou, tj. proč ne. Z pohledu celkových parametrů je na tom o něco lépe Dell Vostro 5581-3604 s lepším procesorem, výdrží baterie a menší hmotností, není ale tak hezký. :-) Ještě lepší je ve stanovené cenové relaci profesionální Dell Latitude E5591-3546.

  10. 10

    Jonák

    Dobrý den. Chci koupit herní počítač a dostal jsem nabídku za 13k. Jaký je váš názor a jde vyměnit HDD za SSD? Děkuji hp HP notebook – Intel Core i5-8250U (1,60 – 3,40GHz), 12GB RAM DDR4, 1TB HDD, 15,6″ LED HD displej (1366x768px), Intel UHD Graphics 620 + AMD Radeon 520 – 2GB DDR3, HDMI, LAN, WiFi, Bluetooth 4.0, USB 3.0, Čtečka paměťových karet, DVD-RW, HD webkamera, Numerická klávesnice, Windows 10 Home

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pokud chcete herní počítač, tak takovýto notebook si rozhodně nekupujte, jelikož grafický výkon je na většinu her téměř nepoužitelný. V této cenové relaci se spíše podívejte na herní PC sestavy, nebo na dražší herní notebooky (aby to mělo nějaký smysl).

  11. 11

    Stanislav

    Dobrý den, sleduji Vaši stránku už více, jak rok a i na základě Vašich doporučení jsem zakoupil pár produktů a jsem velmi spokojený. V současné době máme doma 2 notebooky ve výslužbě a během Ledna musím koupit nový. Notebook nebude sloužit primárně k hraní her, ale jako pracovní notebook, prohlížení internetu, úprava fotek, sledování filmů. Cenovou hladinu bych viděl 15 max 20 tis. Předem moc děkuji za Vaše doporučení a přeji Vám krásný nový rok a spoustu pracovních úspěchů.

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pro vaše použití bych se rozhodoval mezi Acer Swift 3 NX.GSHEC.002 a HP Pavilion 15-cs0014 4MM50EA. První notebook má výkonnější procesor a větší SSD, druhý pro změnu potěší dvěma pevnými disky pro možnost uložení více dat. Jinak děkuji za přání, také přeji pohodový rok 2019!

  12. 12

    Vlasta

    Hezký den, ráda bych si od Vás nechala poradit. Výběru počítačů, notebooků vůbec nerozumím. Chtěla bych notebook na domácí používání, fotky, pošta, filmy, vyhledávání. Přenášení minimální, spíš žádné, cenu od 8-14000 Kč. Moc děkuji V.

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz obsah článku, doporučil bych vám např. hned první uvedené Lenovo.

  13. 13

    Michal

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor k notebooku Lenovo IdeaPad V130 81HN00E9CK. Výbava se mi zdá dobrá, jen se bojím toho odvětrávání vespod a dopředu. Podobný notebook akorát pouze s SSD 256GB, který má to větrání řešené pěkně do strany Asus X540UA-DM678T. Hledám notebook pro běžné úkony na doma, sledování filmů, prolézání netu, třeba si i příležitostně něco zahrát. Děkuji za radu.

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, doporučil bych určitě onen Asus, jelikož SSD disk těmto levnějším notebookům opravdu hodně pomáhá. Notebook má navíc i výkonnější procesor, což se také hodí. Na běžné používání super stroj, ale na hraní s tím moc nepočítejte, maximálně něco málo náročného.

  14. 14

    Mike

    Dobrý den, nemohu se rozhodnout mezi těmito konfiguracemi: HP 250 1WY25EA a HP 250 G6 4WU76ES. Bylo mi řečeno, že tahle integrovaná grafika od Intelu je lepší než AMD Radeon 520. 1TB disk je skvělý, protože dost koukám na filmy/seriály, ale je mi jasné, že naopak SSDčko to urychlí. Hledám notebook spíše na klasické domácí využití, ale nechci se úplně zbavit možnosti si když tak něco sem tam zahrát. Myslel jsem že do HP už znovu nepůjdu, ale tyto dva notebooky se mi za tu cenu zdají docela dobře vybavené. Předem děkuji za tip.

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, osobně bych určitě volil onen model s SSD, jelikož celkové svižnosti počítače opravdu hodně pomůže. Grafické karty jsou u obou notebooků srovnatelné = na žádné náročnější hraní to není. Mrkněte ještě na Lenovo IdeaPad 330 81DE00Q2CK, to by mohla být taková střední cesta. Notebook má výkonnější procesor i grafickou kartu a klasický HDD je zrychlen přes Intel Optane.

  15. 15

    Filippeus

    Dobrý den, sháním notebook na pokročilejší práce – především Photoshop, Maya, Blender, Unity Engine a další. Taktéž bych si rád zahrál nějaké ty hry (GTA V, The Forest, God of War, Broforce, atd…). Notebook budu přenášet minimálně – tj. by mi nevadily větší rozměry a hmotnost. K notebooku budu mít Full HD externí monitor. Především by tedy sloužil na programovaní, vývoj obecně, ale i vývoj 3D her. Myslím, že by na tohle integrované GPU nestačilo – v tom případě nepřipadají v úvahu Macbooky. Rád bych si také nainstaloval Linux (Ubuntu), takže bych měl dva systémy = více místa na SSD (v dnešní době standard, aspoň pro mě). To vše bych potřeboval sehnat do 35K (původně 30K).

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z pohledu celkových parametrů se mi pro vás jeví nejvýhodněji HP Omen 15-dc0018 4MY29EA s dvěma velmi slušnými pevnými disky. Cenově příznivějším řešením (jen s SSD) by mohl být Dell Inspiron 15 N-3579-N2-714K nebo Asus FX505GE-BQ410T.

  16. 16

    Lukáš

    Dobrý den, chci se zeptat jaký notebook byste mi doporučil pro práci a filmy s cenovkou do 33000,- Našel jsem tyhle dva, ale nevím který pořídit. Požaduji především kvalitu zpracování, výdrž na jedno nabití a co možno nejlepší displej a výkonem pro kancelářskou práci a sem tam nějaký ten Photoshop. Dell XPS 13 N-9360-N2-716S a Lenovo IdeaPad 720 81BV000YCK. Děkuji

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, z pohledu kvality zpracování a výdrže baterie bych doporučil spíše onen Dell. Zvážit můžete ještě model Dell Inspiron 7386-41103, který má celkově lepší parametry, nicméně je to notebook z nižší modelové řady.

  17. 17

    Verča Aki

    Dobrý den, chtěla bych si pořídit (tedy přeji si ho k 50tinám :-D) tento tip: Apple MacBook Air 13″ 128GB 2018 zlatý Chtěla bych ho s propojením s iPhonem 6S, k úpravě fotografií, k úpravě scénářů atd. a s propojením s tiskárnou. Doporučíte ho? Je vhodný k instalaci programu na úpravy požadovaného a je jednoduchý na ovládání? A jaká by byla ideální tiskárna k němu? Děkuji, Aki.

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, upřímně řečeno tento notebook doporučit nemohu. Byť je sebekrásnější, tak za dané peníze má poměrně špatné parametry. Mám na mysli zejména onen pevný disk, kde vám 128 GB brzy nebude stačit. Příplatek za model s větším diskem je nesmyslný, takže to také moc doporučit nemohu. Pokud po něm ale opravdu hodně toužíte, raději bych připlatil, než neustále připojoval přenosný pevný disk. A co se týče tiskárny? Tak to je poměrně široký pojem, nicméně z levných řešení je výbornou volbou inkoustová multifunkční HP DeskJet Ink Advantage 5075 M2U86C s automatickým oboustranným tiskem.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz