O autorovi

Ing. Petr Mlejnek

Zakladatel webu Cena-Vykon.cz, celoživotní nadšenec do informačních a komunikačních technologií, ale také milovník aktivních sportů všeho druhu.

Podobné články

48 komentářů

  1. 1

    David

    Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký notebook je podle vás nejvýhodnější co se týče cena poměr výkon. A to v kategorii normálních notebooků a herních. Dlouho přemýšlím o koupi HP Pavilion Gaming 15-bc200 1GM75EA, jaký je váš názor? Chtěl bych si pořídit notebook s nejlepším poměrem cena-kvalita, a zároveň, aby vydržel na několik let, nejlépe 5. Děkuji za Váš čas a odpověď.

    1. 1.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, tento notebook ve článku doporučuji, takže za mě je to super pořízení s perfektní výbavou. :-) Každopádně pokud byste chtěl (z mého pohledu) o něco kvalitnější řešení, volil bych ve stejné kategorii uvedený Asus z řady ROG.

  2. 2

    Matthias Chevalier

    Dobrý den. Co je podle vás nejlepší mobil do 7500 Kč který má min. 4gb ram, 32 gb na aplikace, geekbench multi core min. 4000, antutu min. 60000, čistý android nebo nějakou rychlou nadstavbu, čtečku otisků prstů a duální fotoaparát, který dělá ve dne dobré fotky?

    1. 2.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, přesně do vašich požadavků asi nenapasuji žádný mobil, nicméně z těch nejzajímavějších bych zmínil následující modely: Doogee Mix 6GB/64GB – parametrově výborný mobil, který ale není pro každého, viz má videorecenze. Xiaomi Redmi Note 4 4GB/64GB Global – střední třída za bezkonkurenční cenu. Nubia Z17 Mini – hlavní favorit, za dané peníze z mého pohledu nejlepší možné řešení.

  3. 3

    Michal

    Dobrý den, uvažuji o koupi Acer Aspire Nitro 5 NH.Q2UEC.001 a zajímaly by mě přibližné hodnoty fps při hraní her jako je CS:GO, LoL případně Overwatch/Paladins, dejme tomu při středních detailech. A vyplatí se podle vás tento notebook, nebo je lepší si připlatit za zmíněný Asus F550VX-DM604T? Díky za odpověď.

    1. 3.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, s uvedeným Acerem nebude problém mít v CS:GO či LoL 100+ FPS. U Overwatch bych to viděl okolo průměrných 70 FPS na střední detaily. Pokud přemýšlíte o příplatku za výkonnější řešení, tak bych určitě doporučil alespoň GTX 1050, kde je nejlevnější volbou Acer Aspire Nitro 5 NH.Q2REC.003.

  4. 4

    Marie Š.

    Dobrý den, chtěla bych poradit s výběrem notebooku nebo tabletu 2v1 v cenové relaci do cca 6000 Kč. Přístroj potřebuji hlavně ke každodennímu nošení a ke studiu na VŠ. Předem děkuji za Vaši odpověď.

    1. 4.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, bohužel ve stanoveném rozpočtu vám nejsem schopen nic doporučit, jelikož z mého pohledu nelze pořídit nic parametrově dostačujícího i pro běžné používání. Pokud by bylo možné rozpočet trochu navýšit, volil bych např. Lenovo IdeaPad 320 80XR0103CK. V opačném případě doporučuji hledat spíše nějaké řešení z druhé ruky.

      1. 4.1.1

        Marie Š

        Děkuji za vaši odpověď. O koupi tohoto notebooku popřemýšlím.

  5. 5

    Iva

    Dobrý den, moc prosím o tipy na nejlepší notebooky do 13 a pak do 15 tis. v poměru cena-vykon, ne na hry. Moc děkuji

    1. 5.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, do 13 000 Kč bych volil HP 250 G6 1XN51EA. Za dané peníze bezkonkurenčně vybavený notebook. Pokud máte rozpočet vyšší, doporučuji zvolit notebook s větší operační pamětí, tedy např. Lenovo IdeaPad 320 80XH003RCK.

  6. 6

    David

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na váš názor na notebook HP Omen 15-ax201 1GN11EA, popřípadě jakou byste doporučil alternativu s podobnými parametry? Jde mě spíše o práci ve Photoshopu a občasné hraní. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

    1. 6.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, určitě může být, pro vaše použití super stroj. Pokud bych měl doporučit srovnatelné alternativy, tak bych přemýšlel o MSI GL62M 7REX-1824CZ nebo Asus GL553VE-FY029T s o polovičním SSD, ale z mého pohledu kvalitnějším zpracováním.

  7. 7

    Josef

    Dobrý den, chci se optat jak je to u různých značek s kvalitou a zpracováním? Značek Asus, Acer a Lenovo se bojím, kvůli poruchovosti. Nedávno jsme koupil Omen od HP a byl jsem velice nemile překvapen. stále něco nefungovalo jak mělo a servis HP mi vyhověl teprve po 8! reklamaci. V tuto chvíli mi přijde jako nejlepší lehce připlatit a sáhnout po MSI. Co nejlepší do 50 000 Kč.

    1. 7.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, upřímně řečeno mi všechny značky přijdou v současné době srovnatelné – od často kritizovaného Aceru, až po „prémiový“ Dell. Vnímám to spíše tak, že některé řady notebooků jsou povedenější, jiné méně povedené. A ještě přesnější by byla formulace, že je to kus od kusu. Každopádně pokud bych měl z celkového pohledu něco vyzdvihnout, tak by to byly notebooky Asusu z řady ROG. S těmi mám obecně asi nejlepší zkušenost co se týče kvality zpracování a odladěnosti softwaru zároveň. Do 50 000 Kč bych vám tedy doporučil model uvedený ve článku.

  8. 8

    Jan Bělík

    Dobrý den, vybírám stolní počítač na úpravu fotek ve formátu RAW, představoval bych si cenu přibližně kolem 30 tis. Má smysl osadit procesor i7, nebo stačí i5? Nebo počkat na novou řadu i5 se šesti jádry? Poradíte celou sestavu?

    1. 8.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, mrkněte na mé aktuální PC sestavy. Ta za 30 000 Kč je pro vás ideální s tím, že můžete použít levnější grafickou kartu (GTX 1060 6GB nebo klidně 1050 Ti) a ušetřené peníze investovat například do větších pevných disků. Pokud byste raději Intel, počkal bych si na dostupnost i5-8400. To bude v poměru cena / výkon výborný procesor (až bude dostupný :-X).

      1. 8.1.1

        Jan Bělík

        Dobrý den, právě že dostupnost i5-8400 je nejistá a PC jsem chtěl mít už skoro před měsícem a stále řeším všemožné varianty. Ale sestava s i7-7700K vyjde díky levnější základní desce pouze asi o 1000 dráž, proto se ptám, jak jsou na tom tyto dva procesory v porovnání výkonu? Který bude lepší když vzhledem k malému rozdílu nebudeme řešit cenu??

        1. 8.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, při porovnání zmíněných procesorů je samozřejmě výkonnější i7-7700K a to jak celkově, tak na jednom výpočetním vlákně. Navíc má v případě potřeby možnost taktování. U tohoto řešení je ale třeba počítat s tím, že nebudete mít žádnou možnost upgradu procesoru v budoucnu, jelikož již budete mít ten nejlepší, který se do zvolené základní desky dá použít (čipset Z270 již totiž nejnovější procesory nepodporuje).

  9. 9

    Marketa Langova

    Dobry den, rada bych si poridila svuj prvni notebook a vubec se v nich nevyznam. Nehodlam na nem hrat zadne hry ani mit tisic filmu. Podstatna je pro me ale uprava fotek v programech Lightroom a Photoshop, tudiz bych potrebovala neco trosku vykonejsiho s dobrym displayem. Je vubec mozne sehnat nejaky takovy notebook rekneme do 15 tis.?

    1. 9.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, viz má reakce na jeden z dotazů výše. Za dané peníze je to super notebook, s méně náročnými úpravami fotografií si určitě poradí.

  10. 10

    Jakub

    Můžu se zeptat, je lepší Xiaomi Redmi 4X nebo Nokia 5?

    1. 10.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, za mě určitě Xiaomi, jelikož má větší RAM, uživatelskou paměť a baterii.

  11. 11

    Martin Matys

    Dobrý den, předně bych Vám chtěl moc poděkovat za tyto stránky. Chtěl bych se zeptat, zda jde ve Vámi navržené sestavě počítače do 50 000 tedy pouze změnit procesor a desku za kusy níže v seznamu, nebo zda je nutno měnit i jiné věci? Dále zda je mezi procesory i7-8700 a i7-7700K nějaký markantní rozdíl. Předpokládám, že v grafických kartách v mém a Vašem seznamu rozdíl není, jde jen o dostupnost… Poslední dotaz je: na některé prvky z mého seznamu je třeba čekat do půlky listopadu. Je možné, že se situace s hardwarem do té doby nějak významně změní a je tedy lepší počkat rovnou na lepší prvky, popřípadě levnější grafickou kartu? Moc děkuji za odpověď.

    1. 11.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji moc za pozitivní zpětnou vazbu, velmi si toho cením! Co se týče vaší sestavy, tak ta je parádní – takto určitě může být. Snad jen že bych klidně volil menší chladič (např. Be quiet! Shadow Rock Slim), aby nepřekrýval operační paměti. Zvolený procesor se totiž stejně nedá taktovat, takže není nutný žádný extrém. Což tak trochu odpovídá na váš dotaz ohledně rozdílů procesorů. Z pohledu výkonu jsou v podstatě velmi vyrovnané. i7-8700 má v základu větší celkový výkon, jelikož má více jader. Oproti tomu se ale dá i7-7700K taktovat, takže při správném nastavení lze dosáhnout srovnatelného celkového výkonu a dokonce lepšího výkonu na jedno jádro / vlákno. Tak jako tak bych ale v současné době volil spíše modernější procesor, resp. základní desku s modernějším čipsetem a větším potenciálem pro upgrade v budoucnu. Čekat s nákupem nemá moc smysl, nic velkého se v oblasti stolních PC nyní neočekává a kvůli Vánocům bude do konce roku 2018 spíše jen narůstat problém s dostupností nejvýhodnějších komponent.

      1. 11.1.1

        Martin Matys

        Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Přeji spoustu spokojených návštěvníků stránek.

        1. 11.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Děkuji vám! :-)

  12. 12

    Zdeňka

    Dobrý den, omlouvám se za dotaz mimo téma, ale hledala jsem aktivní komentáře. Vybírám tablet pro dceru (10 let) a chtěla bych něco kolem 5 tis. Kč. Dívala jsem se primárně po značce Lenovo a poměrně mne překvapil Lenovo Tab3 8 ZA230014CZ. Pro něj mluví RAM, procesor, rozlišení, WIFI i LTE. Jsem ale na rozpacích. Přesto, jak suprově na mne působí, ho už dost obchodů nenabízí. Byl s ním nějaký problém? Poradíte mi, jestli je to dobrý výběr? Děkuji

    1. 12.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, ano, za dané peníze je to parádní tablet. O žádném jeho problému nevím, omezená dostupnost je tedy pravděpodobně způsobena pouze tím, že odbyt tabletů je čím dál menší a tudíž se jim výrobci tolik nevěnují. Každopádně vámi zmíněný model lze aktuálně nejlevněji pořídit na Alze za 5000 Kč.

      1. 12.1.1

        Zdeňka

        Dobrý den, děkuji za typ. Bohužel na Alze mají typové označení ZA220014CZ, které nemá LTE. A já doufám, že si snad v nejbližší době budeme moci dovolit mobilní data i levněji :-) a pak bych se nechtěla připravit o možnost použít internet v tabletu třeba i na cestách.

        1. 12.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Dobrý den, naprosto chápu, v tom případě je tedy ten vámi zvolený model ideální. :-)

  13. 13

    Pavel

    Dobrý den, mám dotaz trochu mimo, dívám se po telefonu za rozumnou cenu. Chtěl bych požádat o radu jaký telefon do 5,2″ se slušným foťákem, radši duálním, relativně velkou baterií, čtečkou otisku a cenou do 6 500 Kč. Předem děkuji.

    1. 13.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašich požadavků mi pro vás vychází nejlépe Asus ZenFone 4 Max ZC520KL. Také ale doporučuji zvážit o něco dražší ale o to lepší Huawei P10 Lite, který má sice menší baterii, ale fotí lépe, má lepší displej a výkonnější procesor.

  14. 14

    Marcela

    Dobrý den, mohl byste mi poradit notebook nebo ultrabook kolem 20 000,- ne na hry, ale na práci. Přenáším jej často do kanceláře, a hledám dobrý poměr cena, výkon (aby zvládl hodně prac. programů). Děkuji

    1. 14.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, dle vašich požadavků bych vám doporučil se rozhodovat mezi notebooky Lenovo IdeaPad V510 80WQ023LCK a Dell Vostro 3568-5001. Za dané peníze mají oba modely super parametry, první zmíněný potěší dvěma pevnými disky, druhý poté prodlouženou zárukou a službou NBD On-Site.

      1. 14.1.1

        Marcela

        děkuji

  15. 15

    Michal

    Dobrý den, předně chci poděkovat za skvělý článek, který mi poskytl hodně informací o budoucí koupi. Nakonec jsem si vybral Acer Aspire 5, ale na Alze jsem našel další varianty. Jsem laik a chci se proto optat, která varianta je dle Vás ta optimální, nebo vyladěná, z pohledu výkonu, rychlosti a plynulosti práce. Acer Aspire 5 NX.GPDEC.001 a Acer Aspire 5 NX.GTCEC.001. Děkuji.

    1. 15.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, děkuji moc za vaši pozitivní zpětnou vazbu. :-) Co se týče výběru notebooku, tak bych vám určitě doporučil ten druhý novější model. S minimálním rozdílem v ceně totiž získáte nejen výkonnější procesor a grafickou kartu, ale také prodlouženou záruku, což se určitě vyplatí.

      1. 15.1.1

        Michal

        Moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Pište takto dál, odvádíte výbornou práci :)

        1. 15.1.1.1

          Petr Mlejnek

          Děkuji vám! :-)

  16. 16

    Jakub

    Dobrý den, uvažuji o pořízení notebooku pro nenáročného hráče a studenta do 15 000. Najde se nějaký v této cenové relaci, nebo je lepší si trošičku připlatit za Acer Aspire 5 NX.GPYEC.001 který je uveden v článku? Předem moc děkuji za odpověď

    1. 16.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, pokud chcete přijatelný výkon i pro hraní, tak se určitě vyplatí zmíněný Acer. Každopádně do 15 tis. Kč je lákavou novinkou notebook Lenovo IdeaPad 320 80XV00L6CK, jehož velkou předností je rychlý a úsporný SSD. Jen tu grafickou kartu má o něco horší, ale na nenáročné hraní se dá bez problému použít.

  17. 17

    Amalie

    Dobrý den, prosím o radu. Sháním něco jako netbook / tablet 2v1 / chromebook. Zařízení potřebuji k zapisovaní poznámek z přednášek na VŠ a k případné kontrole emailu. Nepotřebuji nic náročného, protože mám dobře vybavený PC doma. Nejvíce mě zaujaly tyto typy: Lenovo IdeaPad Yoga 80M100SNCK, TurekStor SurfTab twin 11.6, Umax VisionBook 11Wi UMM200V64. Popřípadě co byste mi prosím doporučil vy? Děkuji a přeji hezky den.

    1. 17.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, osobně považuji za současné minimum pro Windows 4 GB RAM a alespoň 120GB disk, každopádně pokud to máte opravdu jen na poznámky, tak by vám mohl vyhovovat druhý zmíněný tablet. Zkušenost s touto značkou ale bohužel nemám. S cenou o něco výše by se dalo ještě přemýšlet o Lenovo MiiX 80XF0015CK.

  18. 18

    Honza

    Dobrý den chtěl jsem se zeptat jsem si chtěl objednat ASUS GL702VM-GB148T ale bohužel ho teď nemají skladem na Alze. Je za tu cenu ještě nějaká alternativa? Tento notebook mi ve všech směrech vyhovoval a už dlouho sem po něm pokukoval a chtěl jsem využít splátky bez navýšení předem. Děkuji za odpověď a za vaše stránky, skvělá práce. :)

    1. 18.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, k uvedenému notebooku je v podstatě jedinou srovnatelnou alternativou Acer Predator Helios 300 NH.Q29EC.002, který má sice „jen“ Full HD rozlišení, ale to je ve výsledku možná i výhoda. Pokud byste chtěl Asus, tak si jedině počkat na 15,6palcový Asus GL503VM-FY014T.

  19. 19

    Petr

    Dobrý den, uděláte prosím článek na nejlepší tablety se kterými jde telefonovat 7-9“ do 8 tisíc?

    1. 19.1

      Petr Mlejnek

      Dobrý den, takovýto článek v plánu nemám, jelikož nevím o žádném zařízení, které bych tam uvedl. :-X Každopádně ve stanovené cenové relaci mne napadá mobilní telefon Xiaomi Mi Max 2 4/64GB. Ten má poměrně velký displej a celkově slušné parametry.

Komentáře jsou již uzavřeny.

Copyright © 2012–2024 Cena-Vykon.cz